Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ. 12 - 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944

Προλεταριακή Σημαία, φ. 433, 7/7/01

Η μάχη της Αμφιλοχίας οργανώθηκε ως εξής: Ο διοικητής του 1ου τάγματος μόνιμος Λοχαγός πεζικού Κώστας Παπαγεωργίου είχε να καταλάβει τις δυνάμεις στη γέφυρα Αηβίνου, το 3ο τάγμα στους λόχους ως εξής: 9ος λόχος να καταλάβει το δεξιό ύψωμα της εισόδου της Αμφιλοχίας, ο 10ος λόχος να καταλάβει στο αριστερό από την είσοδο και ο 11ος λόχος την συνέχεια του 9ου λόχου. Στον 9ο λόχο διέθεσαν και διμοιρία πολυβόλων.

Στην Αμφιλοχία μαζί με τους Γερμανούς και χωροφύλακες. Στις 12:00 το βράδυ άρχισε η μάχη με το σύνθημα “φάτε τους φασίστες”. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος, οι Γερμανοί τα χάσανε και τρέχαν από εδώ και από εκεί. Απέναντι ήταν το σπίτι του δικού μου καπετάνιου Παπαζέκου και μέσα ήταν Γερμανοί και ο Παπαζέκος φώναζε, δυνατά για να ακουστεί, “βάλτε φωτιά”.

Η μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Αμφιλοχία ήταν από τις μεγαλύτερες που έδωσε. Την οργάνωσε η μεραρχία. Γι' αυτό. Την περιοχή προς το Μακρυνόρος θα καταλάβει το 3/40 της Άρτας, την περιοχή της Βόνιτσας θα καταλάβει το 24ο Σύνταγμα της Πρέβεζας.

Οι Γερμανοί ύστερα από την γκάφα του Καπετάν Πάνου Γιαννούλη να σφάξει τους 4 στρατιώτες, δεν παραδίνονταν και πολεμούσαν μέχρι τον ένα. Αυτά έχουν οι ψευτοπαληκαριές του Πάνου Γιαννούλη. Μόλις ξημέρωσε ο 9ος λόχος κατέβηκε στην παραλία, όπου σε ένα ακόμα σπίτι ήταν Γερμανοί και χωροφύλακες. Τα πυρομαχικά τους σχεδόν είχαν εξαντληθεί. Τους φωνάζω “παραδοθείτε δεν θα σας πειράξουμε και σας και τους χωροφύλακες”. Αυτοί δεν δέχονταν. “Τότε, αν δεν παραδοθείτε θα σας βάλουμε φωτιά και θα σας κάψουμε”. Αυτοί δεν άκουσαν και υποχρεωθήκαμε να βάλουμε γιατί φαίνεται πως περίμεναν βοήθεια, και βάλαμε φωτιά και κάψαμε το σπίτι με τους Γερμανούς και τους χωροφύλακες.

Έτσι τελείωσε η ιστορική μάχη της Αμφιλοχίας και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο. Από τους Γερμανούς και τους χωροφύλακες δεν γλίτωσε κανένας. Είχαμε και 'μείς νεκρούς, ο 9ος λόχος είχε μονάχα 9 νεκρούς, αιωνία τους η μνήμη.

Επέσατε θύματα εσείς σε άνισο μάχη και αγώνα,
ψωμί, λευτεριά και τιμή του λαού γυρεύοντας,
βρήκατε μνήμα”




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου