Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Χρονικό Δεκέμβρης 1944



Ανοιξη του 44. 3 χρόνια ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Ο ΕΛΑΣ μετά από σκληρές μάχες και αμέτρητες θυσίες έχει αρχίσει να απελευθερώνει μεγάλο μέρος της ελληνικής επαρχίας. Το Μάη δημιουργείται η κυβέρνηση του Βουνού και πραγματοποιούνται εκλογές σε όλη σχεδόν τη χώρα. Νέοι θεσμοί και πρωτόγνωρες δομές λαϊκής εξουσίας και αυτοδιοίκησης εμφανίζονται στα χωριά της υπαίθρου.


Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται το συνέδριο του Λιβάνου όπου η ηγεσία του ΕΑΜικού κινήματος σύρθηκε σε μια σειρά υποχωρήσεις και δέχθηκε να συμμετέχει στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Η λαθεμένη τακτική συνεχίστηκε με τη συμφωνία της Καζέρτας το Σεπτέμβρη του 44 με την οποία αναγνωρίστηκε ο ρόλος των Αγγλων και τυπικά ο ΕΛΑΣ μπήκε κάτω από τις διαταγές τους.

Στις 18 Οκτώβρη απελευθερώνεται η Αθήνα και οι Γερμανοί αποχωρούν από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Παπανδρέου εξουσιοδοτεί εν λευκώ τους Βρετανούς να καθορίσουν το μεταπολεμικό καθεστώς στη χώρα. Οι πρώην συνεργάτες των Γερμανών ναζί, οι ταγματασφαλίτες, οι δοσίλογοι της κατοχής, αντί να τιμωρηθούν, απελευθερώνονται και μπαίνουν στην υπηρεσία των νέων αφεντικών, των Αγγλων.

Ο λαός αντιδρά. Στις 3 Δεκέμβρη πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η αστυνομία επεμβαίνει. 26 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες.

Την επομένη, η κηδεία των θυμάτων μετατρέπεται σε ένα τεράστιο συλλαλητήριο. Και πάλι ο λαός βρίσκεται στο στόχαστρο. Οι δρόμοι της Αθήνας βάφονται ξανά με αίμα.

Ηταν ολοφάνερο ότι δεν έμενε άλλη επιλογή για το λαό της Αθήνας και του Πειραιά. Επρεπε να αντισταθεί. Οι Αγγλοι έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα. Οι εντολές του Σκόμπι είναι σαφείς: «μη διστάζετε να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε μια πόλη υπό στρατιωτική κατοχή όπου έχει ξεσπάσει επαναστατικό κίνημα. ...Πρέπει να κρατήσουμε την Αθήνα και να επιβληθούμε».

Τα βρετανικά στρατεύματα ήδη έχουν καταλάβει καίρια σημεία στην πρωτεύουσα και επιτίθενται. Καταλαμβάνονται και λεηλατούνται τα γραφεία του ΕΑΜ.

Ο λαός της Αθήνας αγωνίζεται με κάθε μέσο. Με απαράμιλλο θάρρος και απίστευτη παλικαριά συγκρούεται σε όλη την Αθήνα μέρα νύχτα με τα βρετανικά στρατεύματα, τη χωροφυλακή, τους πρώην ταγματασφαλίτες. Καταλαμβάνονται αστυνομικά τμήματα και κρατικές υπηρεσίες. Φτιάχνονται οδοφράγματα. Πολλοί νεκροί και οι τραυματίες.

Τα Χριστούγεννα έρχεται στην Ελλάδα ο ίδιος ο Τσόρτσιλ και πραγματοποιείται σύσκεψη. Ορίζεται αντιβασιλέας ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Η σύσκεψη ναυαγεί.



Ταυτόχρονα οι Αγγλοι μεταφέρουν τεράστια δύναμη πυρός από την Ιταλία στην Αθήνα και ανατρέπουν τους συσχετισμούς. Καταλαμβάνουν την Ακρόπολη και πολυβολούν τις λαϊκές συνοικίες.

Η βρετανική αεροπορία βομβαρδίζει ανελέητα την Αθήνα και τον Πειραιά.

Στις αρχές του νέου χρόνου και μετά από 33 μέρες οι μάχες σταματούν. Η Αθήνα είναι μια πόλη ερειπωμένη και γεμάτη με πτώματα.

Στις 5 Γενάρη η ΚΕ του ΕΛΑΣ ανακοινώνει την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα

«Ανακοινωθέν της ΚΕ του ΕΛΑΣ

Οι υπερασπιστές της Αθήνας και του Πειραιά και ο αδούλωτος λαός τους, πολεμώντας με ασύγκριτο ηρωισμό και ιερό πάθος που μπορεί να 'χουν μονάχα οι μαχητές της λευτεριάς, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας, ξαναζωντάνεψαν και λάμπρυναν, με νέα υπέροχα κατορθώματα, τις ωραιότερες σελίδες της εθνικής μας ιστορίας, το Μεσολόγγι, το Αρκάδι, το έπος της Αλβανίας και της εθνικής αντίστασης.
...
Μπροστά στη θηριώδικη επιδρομική μανία του Σκόμπυ, η Kεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ για να γλιτώσει τους άμαχους από το βέβαιο θάνατο των βομβών και των μυδραλλιοβόλων, για να περισώσει την Aθήvα και τον Πειραιά από οριστική καταστροφή αποφάσισε και διέταξε την σύμπτυξη των ηρωικών υπερασπιστών της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Η σύμπτυξη αυτή δεν είναι νίκη του Σκόμπυ. Είναι κάτι χειρότερο από μια πύρρειο νίκη. Είναι ανεξίτηλο στίγμα και μια αιώνια καταισχύνη, γιατί μόνο ο Σκόμπυ χρησιμοποίησε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης σαν ασπίδα ενός εξοντωτικού πολέμου.

Πολίτες στα όπλα! Ο αγώνας συνεχίζεται. Θα διεξαχθεί με μεγαλύτερο ακόμα πάθος. Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι αδούλωτοι. Η Ελλάδα θα μείνει ελεύθερη. Η νίκη είναι δική μας. Όλοι και όλα για τη συντριβή του ελληνικού Φασισμού. Για τη λευτεριά. Για τη δημοκρατία. Για την ανεξαρτησία της χώρας. Για τον πολιτισμό και για το μέλλον της Ελλάδας.

Αθήνα 5 του Γενάρη 1945
Η ΚΕ του ΕΛΑΣ»

Σε ένα μήνα περίπου θα υπογραφεί η συμφωνία της Βάρκιζας και θα αρχίσει μια νέα, πιο σκληρή δοκιμασία για τον ελληνικό λαό. Ένα όργιο τρομοκρατίας θα ξεδιπλωθεί σε όλη τη χώρα που θα έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη του εμφυλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου