Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Αρης Βελουχιώτης.



Ο Άρης Βελουχιώτης γεννήθηκε το 1905 στη Λαμία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Κλάρας. Πριν κλείσει τα 20 χρόνια εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Τη στρατιωτική του θητεία την έκανε στο Καλπάκι που ήταν το στρατόπεδο που έστελναν τους κομμουνιστές.

Μέχρι την εισβολή των Ιταλών φασιστών στην πατρίδα μας στα 1940 φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές στην Αίγινα και την Κέρκυρα. Στις αρχές του 1942 συγκρότησε ένοπλη ομάδα ανταρτών στην Ευρυτανία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε δεκάδες μάχες με τους κατακτητές (Ρυκά της Γκιώνας, μάχη Κρίκελου στην Ευρυτανία, μάχη Μικρού Χωριού, Φαρδύκαμπος).

Από τις σημαντικότερες δράσεις ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθώς και η συντριβή των ταγματασφαλιτών στο Μελιγαλά.

Ο Βελουχιώτης έχοντας ξεκάθαρη άποψη για το ρόλο των Άγγλων στην Ελλάδα, διαφώνησε με τις συμφωνίες της Καζέρτας και του Λιβάνου. Μετά την απελευθέρωση και την αγγλική επέμβαση το Δεκέμβρη του 44, αρνήθηκε να αποδεχτεί τη συμφωνία της Βάρκιζας και ζήτησε από την ηγεσία του ΕΑΜ να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στη νέα κατοχή, την Αγγλική. Η τρομοκρατία που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση μετά τη Βάρκιζα τον ανάγκασε να ξαναβγεί στο βουνό, μαζί με τους συντρόφους του, τους μαυροσκούφηδες, σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει ξανά το αντάρτικο.

Στις 16 Ιούνη του 1945 μια ομάδα του κυβερνητικού στρατού καταδίωξε τον Άρη και τον περικυκλώσει στη Μεσούντα της Άρτας. Εκεί έθεσε μόνος του τέρμα στη ζωή του. Τον ακολούθησε και ο σύντροφός του Τζαβέλας. Ο κυβερνητικός στρατός κρέμασε τα κεφάλια τους σε φανοστάτη στα Τρίκαλα για να τρομοκρατήσει το λαό της πόλης.

Η όλη του διαδρομή δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Η Άρης ήταν ο θρύλος που ενέπνεε τον ελληνικό λαό και έδινε κουράγιο στους αγώνες του.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου