Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Για το παιδομάζωμα



Στις 3 Μάρτη του 1948 έγινε στο Βελιγράδι το Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας. Οι χώρες της Κομινφόρμ αποφάσισαν να δώσουν άσυλο σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας από 3 ως 14 που ζούσαν σε περιοχές που γίνονταν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Ετσι στα τέλη του ’48 όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχαν συγκεντρωθεί 23.693 ελληνόπουλα σε χώρες της Κομινφόρμ. Από τότε άρχισε μια εκστρατεία συκοφάντησης της κίνησης αυτής από τη μεριά της κυβέρνησης και των Αμερικάνων φτάνοντας σε σημείο να τη χαρακτηρίσει ως «παιδομάζωμα».



Δε θα αναφερθούμε στο πώς απάντησε η πλευρά των ανταρτών σ’ αυτές τις συκοφαντίες. Ο Βρετανός συνταγματάρχης Σέπαρντ που ήταν μέλος της Βρετανικής Οικονομικής Αποστολής στην Β. Ελλάδα αν και δεν είχε κανένα λόγο να υπερασπιστεί αυτή την τακτική της Κομινφόρμ, γράφει : «Ποτέ προπαγάνδα δεν πέφτει σε τόσο χαμηλό επίπεδο παρά όταν θέλει να εκμεταλλευτεί την αγάπη που όλος ο κόσμος τρέφει για το παιδί. Πάνε τώρα αρκετές βδομάδες που οι εκπρόσωποι της Επιτροπής του ΟΗΕ βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από έντυπο υλικό που προέρχεται από το υπουργείο Πληροφοριών της Αθήνας και από άλλες επίσημες και ανεπίσημες υπηρεσίες. Η προπαγάνδα αυτή κατασκευάζεται από διάφορες οργανώσεις που είτε πληρώνονται κατευθείαν από διάφορες κυβερνήσεις ή—το λιγότερο — αποδείχνουν έμπρακτα τη νομιμοφροσύνη τους προς αυτές τις κυβερνήσεις... Ασφαλώς δε χρειάζεται να συνηγορήσουμε για την απομάκρυνση των παιδιών από τις ζώνες του πολέμου, όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος για τον πόλεμο αυτόν. Γιατί είχε δικαίωμα η βρετανική κυβέρνηση να στείλει τα Βρετανόπουλα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για να τα γλυτώσει από τις γερμανικές βόμβες και η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να απομακρύνει τα δικά της παιδιά από τις περιοχές που ελέγχει, για να τα γλυτώσει από τις αμερικανικές και τις βρετανικές βόμβες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία;» (Eudes, σελ. 407)

Ακόμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη μαρτυρία μέλους της οργάνωσης «Προστασία του Παιδιου» στη Στοκχόλμη που είπε ότι μετά από έρυνες ανάμεσα στις μητέρες και τα ελληνόπουλα που βρίσκονταν στην Ουγγαρία πείστηκε ότι όλα τα παιδιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα με τη συγκατάθεση των γονιών τους και η μεταχείρησή τους από τη χώρα που τα φιλοξενούσε ήταν άψογη. (Από το δόγμα Τρούμαν …, σελ. 141)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κένεθ Μάθιους, αναταποκριτής του BBC σχετικά με τις κατηγορίες περί εκσλαβισμού των ελληνόπουλων: «Δε γίνεται καμιά προσπάθεια να δοθεί στα παιδιά σλαβική αγωγή. Περιβάλλονται από τόσους πολλούς Ελληνες, ώστε θα ήταν αδύνατο, από τη φύση των πραγμάτων, να μάθουν έστω και μια βουλγαρική λέξη». (Από το δόγμα Τρούμαν …, σελ. 142)



Οι καπετάνιοι, Dominique Eudes, Εξάντας.



Από το δόγμα Τρούμαν στο δόγμα Χούντα, Σπ. Θεοδωρόπουλος, Παπαζήση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου