Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η μαχήτρια του ΔΣΕ


Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φ. 425, 10/3/01

“Δεν μπορεί να νοηθεί παλλαϊκός, αποφασιστικός συναγερμός όταν στην πάλη αυτή δεν συμμετέχει δραστήρια το μισό του πληθυσμού, η γυναίκα. Δεν μπορεί να νοηθεί δημοκρατικός αγώνας και αναγέννηση της Ελλάδας χωρίς τη γυναίκα”.(Από την ανατύπωση του περιοδικού “Δημοκρατικός Στρατός”).

Αυτή η γυναίκα, η μαχήτρια του ΔΣΕ θα γράψει την δική της ηρωική σελίδα στην ιστορία της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Δεν θα διστάσει να πάρει το όπλο στο χέρι και να αποδείξει στην πράξη πως δεν είναι δικά της χαρακτηριστικά η αδυναμία, ο φόβος μπροστά στο θάνατο, οι μάχες στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στο περιοδικό του ΔΣΕ διαβάζουμε πως μέσα σε λίγους μήνες οι γυναίκες κατέκτησαν την θέση τους δίπλα στους άντρες συναγωνιστές τους δίχως να απαιτήσουν καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση, δίχως να προτιμήσουν τις θέσεις στα “μετόπισθεν”, γιατί γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως ο αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας τους ήταν ταυτόχρονα και αγώνας για την απελευθέρωση της ζωής και της δικής τους θέσης στην κοινωνία. Και γνώριζαν πολύ καλά πως ακριβώς επειδή ήταν γυναίκες προκαλούσαν ιδιαίτερα το μίσος και την λύσσα του αντιδραστικού καθεστώτος.

Κοπέλες που από την μια μέρα στην άλλη γίνονταν στρατιώτες σε έναν στρατό που πάλευε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, προσαρμόζονταν εύκολα στην πειθαρχημένη ζωή του ΔΣΕ, και μάχονταν αποτελεσματικά ενάντια στους μοναρχοφασίστες. Αποτελούσαν το 30% των μάχιμων τμημάτων του ΔΣΕ και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έκαναν περήφανο το λαό που υπεράσπιζαν. Το λαό ο οποίος βαθιά πεισμένος για το δίκιο του αγώνα δεν δίσταζε να ενθαρρύνει τις κόρες του να πολεμήσουν ενάντια στην νέα κατοχή του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Στην Πανελλήνια Δημοκρατική Ενωση Γυναικών που ιδρύθηκε στις 25/10/1948 συμμετέχουν μαχήτριες του ΔΣΕ, με στόχο την πλατιά απεύθυνση σε όσες Ελληνίδες δεν παίρνουν μέρος στον αγώνα, να τον πλαισιώσουν και να τον ενδυναμώσουν. Το 1ο Συνέδριο της ΠΔΕΓ “ήταν η υπόσχεση απ’ τις χιλιάδες υπερασπίστριες στο προχωρημένο αυτό χαράκωμα του κόσμου, ότι με το όπλο και όλες τους τις δυνάμεις θα υπερασπιστούν την ειρήνη και δεν θ’ αφήσουν να περάσουν οι επιδρομείς”.

Οι μαχήτριες του ΔΣΕ το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του γυναικείου κινήματος της χώρας μας άνοιξαν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τον δρόμο για την ουσιαστική απελευθέρωση της γυναίκας κάνοντας σε κάθε μάχη, σε κάθε νίκη, σε κάθε θάνατο, και πιο υπαρκτό και δυνατό το όραμα για την ολοκληρωτική απελευθέρωση της κοινωνίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου