Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

40 χρόνια Αναγέννηση. Η ταυτότητα...

 Προλεταριακή Σημαία φ. 512, 30/10/2004

Η ”Αναγέννηση”, σαν μηνιαία πολιτική επιθεώρηση, κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1964, σε μέγεθος 27,5x21 εκατοστά και το πρώτο τεύχος είχε 95 σελίδες. Ορισμένα τεύχη είχαν διπλή αρίθμηση και συνολικά κυκλοφόρησαν 19 τεύχη για μια περίοδο περίπου δυόμισι χρόνων. Τυπωνόταν στο τυπογραφείο του Ροδάκη. Σε όλο αυτό το διάστημα έκδοτης ήταν ο Ισαάκ Ιορδανίδης και υπεύθυνος σύνταξης ο Γιάννης Χοντζέας.


Η αντίδραση τής τότε ηγεσίας του ΚΚΕ και της ΕΔΑ υπήρξε σφοδρή και σχεδόν ακαριαία. Στην ”Αυγή”, 20/21 Νοέμβρη 1964, δημοσιεύεται άρθρο υπογραμμένο από τον Γ. Χαραλαμπίδη, με τίτλο ”Προσπάθεια οπισθοδρόμησης με την μάσκα της Αναγέννησης”, το οποίο λίγες μέρες πριν είχε μεταδοθεί και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ”Φωνή της Αλήθειας”. Σχεδόν ταυτόχρονα και το θεωρητικό περιοδικό της ΕΔΑ, ”Ελληνική Αριστερά”, δημοσιεύει δυο άρθρα πολεμικής στο τεύχος 16. Τον κύκλο είχε ανοίξει η ”Αυγή” στις αρχές του Νοέμβρη με την ανακοίνωση των ”διαγραφών”.(τα εισαγωγικά εξηγούνται σε άλλο κείμενο του αφιερώματος). Εκτοτε συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική, να λασπολογούν και να παραπληροφορούν και την ”Αναγέννηση”, να προσπαθεί να φέρει τη συζήτηση στα κρίσιμα πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα του κινήματος.
Από τα πρώτα τεύχη, ξεκινά η δημοσίευση επιστολών και κειμένων -ατομικών και συλλογικών- αγωνιστών της Αριστεράς και κομμουνιστών, που δηλώνουν σύμφωνοι με το εγχείρημα της ”Αναγέννησης” και διαχωρίζουν τη θέση τους από την ΕΔΑ. Το καλοκαίρι του 1965, εμφανίζονται τα πρώτα συλλογικά γράμματα από στελέχη της ”Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη”, τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Το κύμα επεκτείνεται στην επαρχία, σε τομεακές και νομαρχιακές επιτροπές της ΕΔΑ και στους σπουδαστές των Τεχνικών Σχολών.
Φυλλομετρώντας τα τεύχη της ”Αναγέννησης”, διαβάζουμε επίκαιρες πολιτικές αναλύσεις αλλά και άρθρα κατεύθυνσης για την λαϊκή πάλη που διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη εσωτερική κατάσταση. Διεθνείς αναλύσεις, μεταφράσεις ντοκουμέντων και ενημέρωση από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και την αντιπαράθεση στις ρεβιζιονιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ και των άλλων κομμάτων που το ακολούθησαν. Παρουσίαση των αναλύσεων, των θέσεων και των επιτυχιών της Κινεζικής Επανάστασης, του αγώνα του Βιετναμέζικου λαού και άλλων κομμάτων και κινημάτων που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το πνεύμα του 20ου Συνεδρίου του Χρουστσόφ. Επίσης αναλύσεις για την κατάσταση και τα καθήκοντα του εργατικού, αγροτικού και σπουδαστικού κινήματος, ανάλυση της κυβερνητικής πολιτικής και των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, αποκάλυψη για την ουσία της ενδοαστικής κρίσης, κριτική στην πολιτική της ΕΔΑ, αποκάλυψη των αναθεωρητικών απόψεων της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ κλπ.

Η ”Αναγέννηση” καταφέρνει να κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό, στην Κύπρο και με μεγάλες δυσκολίες στις ανατολικές χώρες, όπου διακινείται παράνομα στις κοινότητες των πολιτικών προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου