Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Λιλή Ζωγράφου - "Αντιγνώση, τα δεκανίκια του καπιταλισμού"

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελίδες 470
 της Λίας Μπαμπαλετάκη
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εναυσμα» το 2002

Το βιβλίο "Αντιγνώση, τα δεκανίκια του καπιταλισμού" αποτελεί έρευνα για την εξέλιξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού μέχρι τον σύγχρονο ελληνικό λαό και τους σημερινούς του αγώνες. Η Λιλή Ζωγράφου περιγραφεί, παραθέτοντας αναρίθμητα στοιχεία από αρχαία γραπτά και σύγχρονες έρευνες, πώς ο χριστιανισμός (τελείως αποκομμένος από τα απελευθερωτικά εβραϊκά κινήματα ενάντια στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία) με τη βίαιη επιβολή του στους λαούς της αυτοκρατορίας, αποτελούσε βασικό κομμάτι της πολιτικής ενάντια στις ελευθερίες που είχαν οι λαοί "επί ειδωλολατρίας", όπου τα συστήματα ήταν συγκριτικά πολύ πιο προοδευτικά και ανθρώπινα.


Ο χριστιανισμός ήταν και είναι η φιλοσοφία της καταπίεσης. Προπαγάνδιζε και επέβαλε στο όνομα της θρησκείας την καταπίεση της γυναίκας από τον άνδρα (Ή κεφαλή κάθε ανδρός είναι ο Χριστός, κεφαλή δε της γυναίκας ο άνδρας", Παύλος, Α' Κορ., ιγ', 9-10), την καταπίεση κάθε ανθρώπινης έκφρασης ξεχωριστά (την αναγωγή της παρθενιάς σε αρετή, την απαγόρευση του χορού, του θεάτρου και άλλων παραδόσεων ως αμαρτίες) αλλά κυρίως, και πάνω απ' όλα, την καταπίεση και την εκμετάλλευση του λαού από τους κατέχοντες την εξουσία: "Έχουμε ανάγκη από όσο το δυνατό περισσότερους μύθους για να μπορούμε να εντυπωσιάζουμε τον όχλο. Όσο λιγότερο καταλαβαίνει ο όχλος, τόσο ενθουσιώδης γίνεται", Γρηγόριος Ναζιανζηνός (4ος αιώνας), ενώ ο επίσκοπος Συνέσιος στο ίδιο πνεύμα (στα 410): "Ο Λαός ζητάει επίμονα να τον εξαπατάς, αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μ' αυτόν"
Μα και τον αιώνα που πέρασε, η εκκλησία καθόλου δεν... προόδευσε. έτσι ο Πάπας Λεόντιος ΙΓ’: «Είναι εντελώς απαράδεκτο να ενισχύουμε, να υπερασπιζόμαστε ή να επιτρέπουμε την ελευθερία της σκέψης, του λόγου, των γραφομένων..., σα να ήταν δικαιώματα δοσμένα στους ανθρώπους από τη φύση" ενώ 26 χρόνια αργότερα ο πάπας δήλωνε: "Ο Μουσολίνι είναι απεσταλμένος της Θείας Πρόνοιας".
Στα 1980 έγινε το πρώτο βήμα: Το Βατικανό παραδέχεται ότι πράγματι η γη κινείται!
Κι όμως, μετά από τόσους αιώνες, οι απαγορεύσεις της εκκλησίας μόνο ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: ότι οι λαοί, έστω και ασυνείδητα, δεν έχουν πιστεί από την προπαγάνδα τους. Αυτό φαίνεται και από την ελληνική παράδοση: μήτε στα ακριτικά μήτε στα κλέφτικα τραγούδια αναφέρεται πουθενά ο θεός. Αντίθετα οι υπερφυσικές δυνάμεις ανήκουν σε ανθρώπους και η ιδέα του θανάτου γίνεται κίνητρο για την απόλαυση της ζωής.
Κι αυτά γιατί, με βάση τη Λιλή Ζωγράφου, ο χριστιανισμός είναι παν' απ' όλα οικονομική ιδεολογία: "Ο χριστιανισμός δεν ήταν θρησκευτικός φορέας και δεν είχε κανένα θρησκευτικό μήνυμα κι άλλη καμιά φιλοσοφία, παρά πώς θα διαιωνίσουμε αδιατάρακτα τη δουλεία. Να εργάζονται αδιαμαρτύρητα οι πολλοί και να συσσωρεύουν πλούτη οι ολίγοι"!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου