Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης ...στην πυρά

 Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εναυσμα» το 2005

Ένα εκτεταμένο κύμα παρεμβάσεων, νομοθετικών πράξεων και δικαστικών διώξεων εξελίσσεται αυτήν την περίοδο στις (που αλλού;) ΗΠΑ, με σκοπό να απαγορευτεί η διδασκαλία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου και των άλλων επιστημόνων που βελτίωσαν την αρχική θεωρία. Οι λεγόμενοι "δημιουργιστές" προβάλλουν, σε αντιπαράθεση με τη επιβεβαιωμένη σύγχρονη θεωρία της εξέλιξης, το "Ευφυές Σχέδιο", μια ουσιαστικά μεταφυσική και αντιδραστική θεωρία που βασίζεται στο χριστιανικό δόγμα της δημιουργίας του κόσμου σε επτά ημέρες σύμφωνα με τη Γένεση. "Κατ' ουσία, αυτό που κάνουν είναι να επαναπροσδιορίζουν την επιστήμη ώστε να συμπεριλάβει μη φυσικές ή υπερφυσικές εξηγήσεις για φυσικά φαινόμενα" αναφέρει η Κιθ Μίλερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Μάλιστα, έχουν καταφέρει σε ορισμένα σχολεία πολιτειών των ΗΠΑ, είτε να βγει από τα σχολικά βιβλία η θεωρία της εξέλιξης, είτε να αναφέρεται ως "μια θεωρία" ανάμεσα στις άλλες και όχι σα μια επιβεβαιωμένη μέσα από εκτεταμένες έρευνες και μελέτες επιστημονική θεωρία.


Η χριστιανική ακροδεξιά και δεξιά στις ΗΠΑ, εκφράζοντας τις πιο αντιδραστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, το πιο αρπακτικό και αντιδραστικό τμήμα του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου δε θέλει, όπως έκανε η Ιερά Εξέταση, "απλά" να σταματήσει τη περιστροφή και τη περιφορά της γης, δεν έχει "απλά" βαλθεί να τη ξανακάνει επίπεδη, θέλει να στηρίξει και "επιστημονικά" την αναίρεση της εξέλιξης των ειδών και γι’ αυτό και είναι πιο επικίνδυνη από τους μεσαιωνικούς ιεροεξεταστές. Και αυτό γιατί θέλει να στηρίξει "επιστημονικά" ότι τίποτε στο κόσμο ή στη ζωή των ανθρώπων δεν μπορεί να αλλάξει, πως το καπιταλιστικό σύστημα, δημιούργημα (μάλλον!) και αυτό του "ευφυούς σχεδίου", είναι αιώνιο και αμετάβλητο. Φαίνεται πως όσο το ιμπεριαλιστικό και καπιταλιστικό σύστημα θα αναπτύσσει τα πιο αντιδραστικά του χαρακτηριστικά, πως όσο περισσότερο θα γίνεται τροχοπέδη στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, τόσο περισσότερο θα θέλει να "ξεχνά" ότι και αυτό προήλθε από την "αιώνια και ελέω θεού φεουδαρχία", θα θέλει να μη γνωρίζει τίποτε για τις μεγάλες ανακαλύψεις της επιστήμης που προετοίμασαν οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες της πρώιμης ιστορίας του, την ίδια στιγμή που όχι μόνο αξιοποιεί αλλά κατευθύνει την επιστήμη για την αναπαραγωγή, την κερδοφορία και την κυριαρχία του. Αυτή μάλλον είναι η "μοίρα" όλων των οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων που ιστορικά "έφαγαν τα ψωμιά τους". Επιστροφή στο σκοταδισμό επιχειρούν οι ΗΠΑ με την κατάργηση από τα σχολικά βιβλία της επιστημονικής και επιβεβαιωμένης θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, και με την αντικατάστασή της με το χριστιανικό δόγμα της "Δημιουργίας του κόσμου σε επτά ήμερες"!!!
Όσο το ιμπεριαλιστικό και καπιταλιστικό σύστημα θα αναπτύσσει τα πιο αντιδραστικά του χαρακτηριστικά, όσο περισσότερο θα γίνεται τροχοπέδη στην εξέλιξη της ανθρώπινη* κοινωνίας, τόσο περισσότερο θα θέλει να "ξεχνά" ότι και αυτό προήλθε από την "αιώνια και ελέω θεού φεουδαρχία", θα θέλει να μη γνωρίζει τίποτε για τις μεγάλες ανακαλύψεις της επιστήμης που προετοίμασαν οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες της πρώιμης ιστορίας του, την ίδια στιγμή που όχι μόνο αξιοποιεί αλλά κατευθύνει την επιστήμη για την αναπαραγωγή, την κερδοφορία και την κυριαρχία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου