Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Νόμπελ... υπηρεσίας στο σύστημα

της Κωνσταντίνας Βαρνάβα
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εναυσμα» το 2010

Τα Βραβεία Νόμπελ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που δίνονται από το 1901 για επιτεύγματα στην Ιατρική, τη Χημεία, τη Φυσική, τη Λογοτεχνία και για την Ειρήνη. Ιδρύθηκαν από το Σουηδό επιστήμονα Άλφρεντ Νόμπελ. Τελευταίο θεσπίστηκε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 1968, από την τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυση της.

ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

«Απονέμεται σε οικονομολόγους για την εξαιρετική συνεισφορά τους στα οικονομικά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή απονομή στους Πίτερ Ντάιαμοντ, Ντέιλ Μόρτενσεν (αμφότεροι ΗΠΑ) και Χριστόφορο Πισσαρίδη (Κύπρος) για τις μελέτες τους σχετικά με τη Θεωρία της Αναζήτησης. Όπως τόνισε η Ακαδημία, «τα ερευνητικά τους μοντέλα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οικονομική πολιτική».


Πρόσφατα, μάλιστα, ο Χρ. Πισσαρίδης έκανε ορισμένες προτάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, η ιδιωτικοποίηση αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος στις κατευθύνσεις που βάζει και το Υπ. Παιδείας (κατάργηση ασύλου, ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα δημόσια, «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση), απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ατομικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί, και ό,τι άλλο προβλέπει το μνημόνιο και οι μελλοντικές επικαιροποιήσεις του!

ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Εκτός από τη βράβευση αξιόλογων λογοτεχνών, εξέχουσα θέση κατέχουν όσοι είτε μέσα από τα έργα, είτε μέσα και από τις πράξεις τους υπηρέτησαν την αντίδραση. Ο φετινός Μάριο Βάργκας Λιόσα, μέγιστος αντικομμουνιστής της Λατινικής Αμερικής, υπήρξε υποψήφιος πρόεδρος του Περού το 1990 με το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατικό Μέτωπο, και βραβεύθηκε «για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές του εικόνες της ατομικής αντίστασης, εξέγερσης και ήττας». Με το ίδιο σκεπτικό βραβεύθηκε το 2009 η Χέρτα Μύλερ. Το έργο της έχει θέμα «οι άμεσες συνέπειες της κομουνιστικής δικτατορίας στη ζωή των υπηκόων, πάντα και παντού». Στην ιστορία Reisende auf einen Bein (1989 περιγραφεί την άφιξη της Ειρήνης σε μια Γερμανία ξενική και μη ρεαλιστική.
Έχουν, επίσης, βραβευθεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Μπόρις Πάστερνακ (συγγραφέας του Δρ. Ζιβάγκο), Ανατόλ Φρανς, και άλλοι που ενώ στη θεωρία ήταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κοινωνικούς αγώνες, όταν αυτά έπαιρναν σάρκα και οστά, εκείνοι κρατούσαν αντίθετη στάση γιατί δε διεξάγονταν σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν στο μυαλό τους. Μοναδικός αρνητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, το 1964.

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Και ποιος έχει συνεισφέρει περισσότερο στην αδελφοποίηση των εθνών και στην παγκόσμια ειρήνη από 4 Προέδρους των ΗΠΑ και άλλους τόσους και περισσότερους Αμερικανούς υπουργούς και Γερουσιαστές! Πρώτος ο Ρούσβελτ συνέβαλε στο να καταληφθεί η Κούβα από τις ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής του αιματηρού πολέμου για την υποδούλωση των Φιλιππινέζων κ.ά.. Ο Τόμας Γούντροου Ουίλσον είχε βομβαρδίσει τη Μεξικανική ακτή, έστειλε στρατεύματα να καταλάβουν την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, και έβαλε τις ΗΠΑ στο σφαγείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τρίτος βραβεύθηκε ο Τζίμι Κάρτερ και τελευταίος το 2009 ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος συνεχίζει τη θανάσιμη, απάνθρωπη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Ο Κίσινγκερ βραβεύθηκε το 1973 γιατί έφερε τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ. Ενός πολέμου που αυτός σχεδίασε και διεκπεραίωσε. Συμφώνησε με το Νίξον για τις επεμβάσεις στο Βιετνάμ, στο Λάος και την Καμπότζη. Υποστήριξε τη δικτατορία στη Χιλή και συναίνεσε στην Τούρκικη επέμβαση στην Κύπρο. Το 2007 βραβεύεται ο 47ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Κλίντον, Αλ Γκορ για τις προσπάθειες του να αυξηθεί η ενημέρωση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και να τεθούν οι βάσεις για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης. Ο ίδιος που έδωσε την εντολή για το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου με το άκρως οικολογικό απεμπλουτισμένο ουράνιο! ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και η λίστα δεν έχει τέλος! Η βράβευση ΜΚΟ, μετανοημένων αριστερών, και δήθεν κομμουνιστών (Γκορμπατσόφ) απλά έρχεται να συμπληρώσει το κλίμα μη-βίας, ειρηνικής διαμαρτυρίας και του καλού, ελεύθερου, καπιταλισμού που έχει μεν τα προβλήματά του αλλά μπορεί και να αναμορφωθεί! Όσες εξαιρέσεις υπάρχουν κατά καιρούς είναι μόνο για τα προσχήματα.

Οι διάφορες επιτροπές που αποφασίζουν δεν είναι ούτε αφελείς ούτε αγνοούν γεγονότα. Ούτε είναι ζήτημα των προσώπων που τις απαρτίζουν, αφού είναι άλλωστε διορισμένα. Πολύ απλά τελούν το ρόλο τους. Και ρόλος τους είναι να επιβραβεύουν όσους υπερασπίζονται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όσους μέσα από τις μελέτες και τις αναλύσεις τους δίνουν εφόδια ιδεολογικά, επιστημονικά και τεχνολογικά στο σύστημα για τη συνέχιση της επίθεσης του στους λαούς της γης με καλύτερους όρους. Να δίνουν άλλοθι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σε αυτούς που τις διεξάγουν, να αναδεικνύουν σε αυθεντίες λογοτέχνες και φιλοσόφους που ο λαός καλείται να μελετήσει και να ενστερνιστεί «για την καλλιέργειά του», επί της ουσίας για να καταστεί υπάκουος, πειθήνιος και πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα που ζει είναι αντικειμενική (αφού αυτός που το λέει πήρε Νόμπελ!) και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου