Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ. ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία φυλ. 723, στις 30/11/2013


ΠΕΘΑΝΕ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΙΣ 27-09-1952

ΑΘΑΝΑΤΕ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Εκ μέρους της αντιστασιακής Οργάνωσης Π.Ε.Α.Ε.Α. Πολίχνης, βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο, όπως κάθε χρόνο, για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς μας, προς ένδειξη τιμής και σεβασμού για τους αγώνες και τις θυσίες που προσέφερες σε τούτο το λαό μας, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
Απ’ ότι γνωρίζω, Κώστα Γαβριηλίδη, δημοδιδάσκαλος στις χαμένες πατρίδες, γνήσιο προσφυγόπουλο ποντιακής καταγωγής και γόνος αγροτικής οικογένειας, ήρθες στην Ελλάδα το 1920 σε ηλικία 22 ετών. Αντί να μετεκπαιδευτείς στα ελληνικά δεδομένα, να αναγνωρισθείς σαν διδάσκαλος και να ενταχτείς στην οικογένεια των δασκάλων, επιδίδεσαι σε έναν αδιάκοπο αγώνα για την πραγματοποίηση των οραμάτων σου, για την αγροτική τάξη στην χώρα μας. Για τον σκοπό αυτόν, επέλεξες και την γεωργική αποκατάστασή σου, σε ένα ορεινό χωριό του Νομού Κιλκίς, το οποίο στάθηκε αφετηρία και εφαλτήριο για τους πολιτικούς αγώνες σου. Αρχίζεις να καταπιάνεσαι με τα προβλήματα του χωριού ως πρόεδρος της προσφυγικής επιτροπής.


Οι συνεχείς αγώνες σου, με τις δίκαιες και τολμηρές διεκδικήσεις σου, σε κάνουν στόχο των αρχών και προκαλούν τον πονοκέφαλό τους. Έτσι, ο διευθυντής του Εποικισμού στέλνει τον Προϊστάμενο του Γραφείου Κιλκίς, για να δει και να γνωρίσει αυτόν τον ύποπτο πρόεδρο της Κοκκινιάς. Μόλις βλέπει έναν άνθρωπο του μόχθου, με τα ρούχα της δουλειάς και όχι έναν χασομέρη προσφυγοπατέρα να ασχολείται με το πρωτόγονο αλώνισμα, στην διαλογική συζήτηση που είχατε, σου προτείνει αστική αποκατάσταση στο Κιλκίς. Απέκρουσες την πρόταση του προϊσταμένου. Έκτοτε πρωτοστατείς σε όλους τους αγροτικούς αγώνες, συλλαλητήρια για τις αγροτικές διεκδικήσεις, αποκτάς την εμπιστοσύνη και την αγάπη του αγροτικού κόσμου, γίνεσαι πρόεδρος των Γ. Συνεταιρισμών του Νομού Κιλκίς.
Αναδεικνύεσαι σε διακεκριμένο στέλεχος του αγροτικού κόμματος και το 1933 εκλέγεσαι βουλευτής. Στις 26 Ιουλίου 1936, εκλέγεσαι δήμαρχος Κιλκίς, με συνεργασία Α.Κ.Ε. και Κ.Κ.Ε. Τελικά, σε απορρόφησε η πολιτική. Με τη δημιουργία του Εαμικού, ήσουν, με το κόμμα σου, από τις πρώτες πολιτικές προσωπικότητες που σχημάτισαν το Ε.Α.Μ. και παρέμεινες μέχρι τελευταία. Το 1943, γίνεσαι μέλος της Π.Ε.Ε.Α., της κυβέρνησης του βουνού.
Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν έλειψαν οι περιπέτειες, οι διώξεις, οι δίκες, οι φυλακές και οι εξορίες. Μόνο σε στιγμές αναλαμπής σ’ έβλεπε η οικογένειά σου.
Μίλησες στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπου η ιαχή που προκάλεσε η βροντερή φωνή σου, ο σαγηνευτικός και μεστός λόγος σου σφράγισαν την χαρισματική πειστικότητά σου, όπως η άνετη χειμαρρώδης εκφραστικότητά σου, με την ρεαλιστικότητα των επιχειρημάτων σου, έκανε το γήπεδο να σείεται από το παραλήρημα του πλήθους.
Ύστερα από τα εαμικά χρόνια, επανερχόμαστε στον ίδιο παρανομαστή, αρχίζουν οι διώξεις, κρατητήρια, φυλακές, στρατοδικεία, εξορίες, ο προτελευταίος τόπος της εξορίας σου ήταν η Μακρόνησος, όπου, τον Ιούνιο του 1950, αρρώστησες και γίνεται, εσπευσμένα, από τον υπουργό δημοσίας τάξης Γαρουφαλιά, η μεταφορά σου στο νοσοκομείο. Μόλις το πληροφορήθηκε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαϊδεύει τους κομμουνιστές και άλλα παρόμοια, ο Παπανδρέου διέταξε να σου χορηγηθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο και χωρίς καθυστέρηση σε ξαναφέρανε στην Μακρόνησο και ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο. Ύστερα σε μεταφέρανε στον τελευταίο τόπο εξορίας σου, τον Άη Στράτη, όπου άφησες την τελευταία πνοή σου. Έπαψε να χτυπά η καρδιά ενός γενναίου ηγέτη και αγωνιστή του αγροτικού κινήματος.
Να φανταστείτε πόσο ήταν το μίσος και η κακία των αντιπάλων του, ώστε να μην παραδώσουν την σωρό του στους συγγενείς και να τον ενταφιάσουν οι ίδιοι, φοβούμενοι την πάνδημη συμμετοχή του λαού στην κηδεία του.
Άρον άρον, λοιπόν, τον ενταφίασαν στο νεκροταφείο της Κοκκινιάς στην Αθήνα.
Ο Κώστας Γαβριηλίδης, από την φύση του, ήταν ανήσυχος, τολμηρός, αποφασιστικός, καινοτόμος, στοχαστικός, με οράματα, φαντασία, δυναμικότητα, προσόντα ενός άξιου ηγέτη.
Στάθηκες πάντα όρθιος στους αγώνες σου, αρνήθηκες τον συμβιβασμό, την χλιδή, την οικονομική άνεση της πλουτοκρατικής
ολιγαρχίας και παρέμεινες συμπαραστάτης και λαϊκός αγωνιστής του αγροτικού κινήματος.
Άφησες το ηγετικό σου στίγμα στην νεότερη ιστορία της χώρας μας.
Τιμή σ’ αυτόν τον τόπο που πρωτοφιλοξένησε μια τέτοια λαμπρή και άξια ηγετική φυσιογνωμία.
Τιμή σ’ αυτήν την οικογένεια που μοιράστηκε την πολυκύμαντη και περιπετειώδη ζωή σου όλα αυτά τα χρόνια των αγώνων σου.
Τιμή σ’ αυτούς που εμπνεύστηκαν και φιλοτέχνησαν και έστησαν την προτομή σου, σ’ αυτόν τον γραφικό τόπο που διάλεξες για την διαμονή σου.
Εύγε τους.
Να ζεις καθημερινά μέσα στους ανθρώπους που τόσο αγάπησες και να ορθώνεσαι σαν ένας φάρος που θα φωτίζει τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.
Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια και το παράδειγμά σου θα φωτίζει τις νέες γενιές στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος.

Κλείνουμε με τα λόγια του ποιητή:

Ας είναι σαν το φύλλο της ελιάς
Σαν την σταγόνα της βροχής
Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει

Θα σε θυμόμαστε πάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου