Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Eναυσμα» το 2008

Λία Μπαμπαλετάκη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "εκτός των τειχών" το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιώργου Ευγενιάδη "Της γης οι κολασμένοι".
Ο Γ. Ευγενιάδης εξιστορώντας την ζωή και τα βιώματά του δεν κάνει άλλο από το να εξιστορεί την Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, του λαού και των αγωνιστών της. Κυρίως εκείνο το κεφάλαιο που αφορά το δεύτερο αντάρτικο, στο οποίο συμμετείχε μέχρι τον τραυματισμό του το 1948.
Μετά την ανάρρωσή του στο Μπούλκες (Γιουγκοσλαβία) θα εγκατασταθεί στη Τσεχοσλοβακία, όπου -ως οργανωμένος πλέον στο ΚΚΕ- θα ζήσει αρχικά την θερμή υποδοχή των Ελλήνων ανταρτών από τον ντόπιο λαό, αλλά μετέπειτα και την βίαιη αλλαγή της ηγεσίας (6η Ολομέλεια) και τις διαγραφές και αποχωρήσεις που ακολούθησαν. Μετά την διάσπαση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, οι διωκόμενοι πια (από την νέα ηγεσία και την αστυνομία) πρώην αντάρτες κάνουν προσπάθειες να συγκροτήσουν οργανώσεις παρόλη την τρομοκρατία που υφίστανται.

ROCK (WAVE) IS DEAD

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Έναυσμα» το 2008
του Δημήτρη Γαγγάδη


Και να που πλησιάζει το καλοκαιράκι και λες, τώρα που πιάσαν οι ζέστες και τελείωσε η εξεταστική, δεν πάω σε καμιά συναυλία να ακούσω κανένα συγκροτηματάκι να περάσει η ώρα και να διασκεδάσω κιόλας; Αμ δε.
Από ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καθιερώνεται στην Ελλάδα μια πολύ άσχημη κατάσταση. Έχουμε γίνει πλέον η χώρα της αρπαχτής, ξεπεσμένοι καλλιτέχνες με το ένα πόδι στον τάφο, συγκροτήματα που μουσικά έχουν πάρει την κάτω βόλτα αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν και ροκ είδωλα που... δεν είναι τόσο ροκ πια έρχονται στην Ελλάδα να προωθήσουν το εμπόρευμά τους (σε πολύ ακριβές τιμές) και να μας πείσουν ότι δεν πέθαναν.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η θεωρία και η πρακτική της επανάστασης

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία στις 16/7/1977



Κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ζερι ι Ποπουλιτ»

Ι
 Ο Λένιν στο μεγαλοφυή έργο του για τον ιμπεριαλισμό έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο ιμπεριαλισμός είναι καπιταλισμός στην παρακμή του, η τελική φάση του καπιταλισμού και η φάση στις παραμονές της κοινωνικής επανάστασης του προλεταριάτου. Αναλύοντας τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τον ιμπεριαλισμό έγραψε ότι «Όλοι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, την εποχή της προλεταριακής σοσιαλιστικής επανάστασης», ότι «η εποχή αυτή άρχισε», ότι «λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, η άμεση, ολοκληρωτική προετοιμασία του προλεταριάτου για την κατάληψη της εξουσίας, για να εφαρμόσει τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που αποτελούν το περιεχόμενο της σοσιαλιστικής επανάστασης, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της εποχής που ζούμε» (Άπαντα, τόμος 24, σελ. 506).

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΕΑΜ: 41 ΧΡΟΝΙΑ

Το κείμενο είναι από ομιλία σε συγκέντρωση του ΚΚΕ(μ-λ) στην Αθήνα στις 27 Σεπτέμβρη του 1982 και δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία


Κλείνουν σήμερα 27 Σεπτέμβρη 41 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Το ΕΑΜ ήταν η οργανωμένη έκφραση της Εθνικής Αντίστασης στην οποία πήρε μέρος σύσσωμος ο ελληνικός λαός κι έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας.
Ήταν το πάνδημο λαϊκό κίνημα που κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Την εργατική τάξη και την αγροτιά που στάθηκαν η ψυχή και η ανεξάντλητη πηγή δυνάμεων, την προοδευτική διανόηση, όλους τους δημοκράτες που επιθυμούσαν πραγματικά το διώξιμο του ξένου κατακτητή, που ποθούσαν να δουν την Ελλάδα λεύτερη και δημοκρατική.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

ΧΙΡΟΣΙΜΑ: 37 χρόνια μετά

του Βασίλη Σαμαρά
Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία τον Αύγουστο του 1982


Συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από την εφιαλτική εκείνη νύχτα, που μέσα σε λίγες στιγμές, πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους, χιλιάδες άλλοι σακατεύτηκαν και παραμορφώθηκαν ενώ οι επιπτώσεις της φρίκης φτάσανε μέχρι τις επόμενες γενιές. Λίγες μέρες μετά, η «επίδειξη» (γιατί περί αυτού επρόκειτο) επαναλαμβανόταν στο Ναγκασάκι με ανάλογα αποτελέσματα.
Σήμερα είναι ολοφάνεροι οι κίνδυνοι για επανάληψη του εφιάλτη, στην κλίμακα πια ολάκερης της ανθρωπότητας. Ολοφάνερη και η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της πιο πλατιάς, της πιο αποφασιστικής πάλης ενάντια σε μια τέτοια προοπτική και σ’ αυτούς που την τροφοδοτούν. Από την άποψη αυτή, θα 'τανε χρήσιμο να κατανοήσουμε αυτό που έγινε τότε, για να βοηθηθούμε στο να κατανοήσουμε το σήμερα και να σταθούμε ανάλογα. Πολύ περισσότερο, γιατί από πολλές πλευρές, διαστρεβλώνεται και το χτες και το σήμερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ. ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία φυλ. 723, στις 30/11/2013


ΠΕΘΑΝΕ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΙΣ 27-09-1952

ΑΘΑΝΑΤΕ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Εκ μέρους της αντιστασιακής Οργάνωσης Π.Ε.Α.Ε.Α. Πολίχνης, βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο, όπως κάθε χρόνο, για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς μας, προς ένδειξη τιμής και σεβασμού για τους αγώνες και τις θυσίες που προσέφερες σε τούτο το λαό μας, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
Απ’ ότι γνωρίζω, Κώστα Γαβριηλίδη, δημοδιδάσκαλος στις χαμένες πατρίδες, γνήσιο προσφυγόπουλο ποντιακής καταγωγής και γόνος αγροτικής οικογένειας, ήρθες στην Ελλάδα το 1920 σε ηλικία 22 ετών. Αντί να μετεκπαιδευτείς στα ελληνικά δεδομένα, να αναγνωρισθείς σαν διδάσκαλος και να ενταχτείς στην οικογένεια των δασκάλων, επιδίδεσαι σε έναν αδιάκοπο αγώνα για την πραγματοποίηση των οραμάτων σου, για την αγροτική τάξη στην χώρα μας. Για τον σκοπό αυτόν, επέλεξες και την γεωργική αποκατάστασή σου, σε ένα ορεινό χωριό του Νομού Κιλκίς, το οποίο στάθηκε αφετηρία και εφαλτήριο για τους πολιτικούς αγώνες σου. Αρχίζεις να καταπιάνεσαι με τα προβλήματα του χωριού ως πρόεδρος της προσφυγικής επιτροπής.


Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΤΙ ΑΡΙΣΤEΡΑ ΧΡEΙΑΖEΤΑΙ Η ΝEΟΛΑΙΑ ΣΗΜEΡΑ;

του Δημήτρη Κωνσταντίνου
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εναυσμα» το 2015


Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τίθεται σαν αναγκαιότητα, η αποσαφήνιση και ο επαναπροσδιορισμός του όρου «Αριστερά». Ενός όρου με αντικειμενικά «διευρυμένα» χαρακτηριστικά, αλλά σε καμία περίπτωση με την εκφυλιστική διάσταση που προσπαθεί το σύστημα να του προσδώσει.
Είναι αναγκαιότητα όχι επειδή χρησιμοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση -είναι και αυτό- ούτε επειδή σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε το copyright. Προκύπτει ως τέτοια καθώς, ο όρος αυτός εμπεριέχει κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά -ή τουλάχιστον θα έπρεπε- τα οποία αλλοιώνονται με το πέρασμα του καιρού. Κυρίως όμως καθώς πρέπει, μέσω αυτού του προσδιορισμού, ποιες είναι οι υποκειμενικές αναγκαιότητες και οι στόχοι που εμείς θέτουμε.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΧΡΕΟΣ. Ξανά μανά η «χρεολογία» Ελπίδα για το λαό; Ή περσινά, ξινά σταφύλια;

του Αντώνη Αποστολάκη
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εναυσμα» το 2015


Συγκοινωνούντα δοχεία

Ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθουμε την αλήθεια! Τόσο καιρό το περιμέναμε και να που τώρα οι σοφοί μας βουλευτές, υπουργοί, οικονομολόγοι και κάθε λογής δημοσιολογούντες πέριξ της κυβέρνησης εμφανίστηκαν για να μας ανοίξουν τα μάτια, μέσω της «Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». θα μάθουμε λένε ποιο κομμάτι του δημόσιου χρέους της χώρας είναι «κακό», «απεχθές» και «επονειδιστό», σε αντιδιαστολή με το υπόλοιπο, το «νόμιμο» και το «καλό».
Από κοντά και οι διάφορες δυνάμεις που αναφέρονται στην «Πρωτοβουλία για τη Διαγραφή του Χρέους Τώρα». Αυτοί το πάνε ακόμα παραπέρα -έτσι θέλουν να πιστεύουν τουλάχιστον- και διακηρύσσουν τα εξής: «Η προτεραιότητα που αποκτά η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στη σημερινή συγκυρία κι η λειτουργία του χρέους ως μοχλού για την δραματική επιδείνωση των όρων ζωής μας την τελευταία πενταετία επιβάλλουν την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση διαγραφής του δημόσιου χρέους».
Πριν πούμε το οτιδήποτε, να ενημερώσουμε τον αναγνώστη ότι μπερδευτήκαμε αρκετά όταν προσπαθήσαμε να διευκρινίσουμε τη σύνθεση αυτών των επιτροπών, θέτοντας κάποιες οριοθετήσεις μεταξύ τους. Και στις δύο μπορεί κανείς να συναντήσει στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πέρα και από τη στήριξη που παρείχαν και άλλες δυνάμεις έως και «εθνικοπατριωτικού» χαρακτήρα. Το ίδιο θυμόμαστε ότι γινόταν πριν από μερικά χρόνια, όπου εντός της διαβόητης «Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου» διαμορφωνόταν ένα ετερόκλητο σύνολο από το ΠΑΣΟΚ μέχρι... την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.