Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Η κουλτούρα των αστών (SURVIVOR) βλάπτει σοβαρά τις συνειδήσεις

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία αρ. φύλ. 798, στις 25/3/2017


Η αλήθεια είναι ότι έχει κανείς πολλές αφορμές και ερεθίσματα για να σχολιάσει την βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή. Από τα ειδικά, εργατικά ατυχήματα, τις άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία, τα 17χρονα στα σχολεία που λιποθυμούν από την πείνα έως και τα γενικότερα. Αυτά δηλαδή της συνολικότερης εφιαλτικής κατάστασης που βιώνουν οι φτωχές λαϊκές μάζες, της εφόρμησης του κεφαλαίου στον κόσμο της δουλειάς, τις φρικαλεότητες των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και πάει λέγοντας.



Συγκεκριμένα όμως, όσο αφορά το περίφημο Survivor, που απασχολεί χρόνο και συζητήσεις από αρκετό κόσμο. Είναι απλώς ένα ακόμη χρήσιμο σκουπίδι που απλά ανακυκλώνεται για να γράψουν τα μηχανάκια της AGB; Είναι και αυτό. Όμως δεν μπορεί να παραγνωριστεί και να παραβλεφθεί η κύρια πλευρά που χαρακτηρίζει την εκπομπή αυτή και είναι ιδιαιτέρως ΣΟΒΑΡΗ.
Η αλαφουζοφασιστοκουλτούρα, η υπερπροβολή των σάπιων ιδεολογημάτων που θέλει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης να περάσει στο λαό είναι κάτι που δεν μπορεί απλά να προσπεραστεί. Το σύστημα αυτό  βολεύεται και επιδιώκει ταυτόχρονα η έννοια της συλλογικότητας να αντικατασταθεί με αυτή της λυκοσυμμαχίας. Της αλληλεγγύης με αυτήν της καχυποψίας και του κανιβαλισμού. Της συλλογικής διεκδίκησης με αυτήν του ατομικού δρόμου και του ‘ξεχωρίζω πατώντας επί πτωμάτων’.
Καλείται ο κόσμος, που παλεύει με νύχια και δόντια για το μεροκάματο σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλειας, να θαυμάσει τους διάσημους που ''ρισκάρουν'' τη ζωή τους και ''επιβιώνουν''. Ξέροντας βέβαια ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει ολόκληρο τιμ γιατρών, διατροφολόγων, τεχνικών που θα σπεύσουν σε πραγματική ανάγκη.
Αν κάνουμε φυσικά την αναγωγή στον κόσμο της δουλειάς, βλέπουμε ότι ούτε θα επιβραβευθεί κανείς με απολαβές και σταριλίκι, ούτε την αντίστοιχη περίθαλψη θα έχει, ούτε στο παρασκήνιο θα του προσφερθεί ένα πιάτο φαΐ.
Οι πραγματικοί survivors είναι οι αφανείς αυτοί ήρωες της καθημερινότητας, που η φωνή τους δεν ακούγεται. Οι πρόσφυγες που πραγματικά ρισκάρουν τη ζωή τους  και των παιδιών τους και είτε θαλασσοπνίγονται είτε στοιβάζονται τελικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι άνεργοι και οι άστεγοι που η κάθε επόμενη μέρα τους αποτελεί ερωτηματικό. Η εργατική τάξη, ο κόσμος της δουλειάς ευρύτερα που βλέπουν  τους όρους δουλειάς και ζωής να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα.
Να γυρίσουμε λοιπόν την πλάτη στον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Κυρίως μάλιστα, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, που με σκληρούς μαζικούς αγώνες είχε καταφέρει η πάλη των λαών  τον προηγούμενο αιώνα.

(κείμενο που δημοσιεύτηκε στο blog της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στα Χανιά)


http://protovouliantistasis.blogspot.gr/2017/03/survivor.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου