Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ι. Β. Στάλιν. 32 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία στις 2/3/1985

1933 - 1953. Τριάντα χρόνια πρώτος γραμματέας, άλλα τόσα και περισσότερα στην πρώτη γραμμή ευθύνης για το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.
Ζήτημα Στάλιν. Μεγάλο το θέμα (για να μεταχειριστούμε μια δική του έκφραση) και γίνεται ακόμα πιο μεγάλο γιατί την εξέλιξη του σοβιετικού και παγκόσμιου κινήματος την σημάδεψαν άπειροι παράγοντες, σταθμητοί και μη, δυο μεγάλοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και δεν υπάρχουν πρότυπα για σύγκριση ούτε τα περιθώρια προς το παρόν για αναλύσεις. Γι' αυτό το λόγο το σημερινό αφιέρωμα στον Στάλιν θα αρκεστεί μόνο σε λίγο λόγια, περισσότερο ιστορικά, λιγότερα κριτικά, με την συγκυρία της 32ης επετείου του θανάτου του.



Ας ρίξουμε μια ματιά αρχίζοντας απ' τα πρώτα βήματα της νεαρής Σοβ. δημοκρατίας μετά τον θάνατο του Β. Λένιν.
Πρώτο καθήκον στρατηγικό της οικονομικής επιβίωσης. Προώθηση της ΝΕΠ του Λένιν μετά τον εμφύλιο όπου η «οικονομική ζωή της χώρας έμενε στάσιμη και η εργατο-αγροτική συμμαχία περνούσε μια οξύτατη δοκιμασία και ο αγώνας για την σοσιαλιστική ανοικοδόμηση περνούσε μέσα απ' την εκβιομηχάνιση».
Ο Στάλιν είπε: «Στις καπιταλιστικές χώρες η εκβιομηχάνιση κατά κανόνα έγινε δυνατή με την καταλήστευση αποικιών ή ηττημένων χωρών ή με την βοήθεια σημαντικών και λίγο - πολύ δεσμευτικών δανείων απ’ το εξωτερικό. Το εργαστήρι του κόσμου, η Βρετανία, έκανε αυξημένες επενδύσεις στη βιομηχανία της μεταφέροντας απ' τις αποικίες της τεράστια κεφάλαια.
Η Γερμανία εκβιομηχανίστηκε εκτός των άλλων, με τα δισεκατομμύρια φράγκων από την ηττημένη Γαλλία κατά τον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο.
Ένα σημείο που διαφέρει η χώρα μας απ' τις καπιταλιστικές χώρες είναι ότι δεν πρέπει να επιδοθούμε σε αποικιοκρατικές ληστείες και στη λεηλασία άλλων χωρών. Ο δρόμος αυτός είναι κλειστός για μας.
Ούτε θέλει η χώρα μας να έχει δεσμευτικά δάνεια απ' το εξωτερικό. Επομένως και αυτός ο δρόμος είναι κλειστός. Τί απομένει; Μόνο οι δικοί μας πόροι και αυτοί είναι η εργατική τάξη που δημιουργεί αξίες και η αγροτιά». (Απ’ το βιβλίο «από Μαρξ στον Μάο» του Τζ. Τόμσον).
Οι λόγοι είναι αρκετά ευνόητοι που κάνουν επίκαιρη τούτη τη θέση του Ι. Στάλιν.
Παρακάτω: «Η θέση του Λένιν «στηριχθείτε στους φτωχούς αγρότες, οικοδομείστε σταθερή συμμαχία με τους μέσους αγρότες και μη πάψετε ποτέ να πολεμάτε τους κουλάκους» εκπληρώθηκε κάτω απ' την ηγεσία του Στάλιν και σε μια καθυστερημένη και κατεστραμμένη απ' το πόλεμο χώρα κυκλωμένη από εχθρούς δημιουργήθηκε ένα σοσιαλιστικό κράτος, το πρώτο στον κόσμο με ισχυρό στρατό που μπόρεσε να αποκρούσει και να καταστρέψει την φασιστική Γερμανία που είχε οργανωθεί απ' τους ιμπεριαλιστές με δηλωμένη επιδίωξη να καταστρέψει το σοσιαλισμό. Γι’ αυτούς τους λόγους ο Στάλιν έχει εξασφαλίσει μια θέση στην ιστορία, στο πλευρό του Λένιν».
(Τζ. Τόμσον από τον Μαρξ στο Μάο). Σαράντα χρόνια από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου και ξανάρχονται στην επικαιρότητα τα γεγονότα αυτά που συντάραξαν τον κόσμο και άλλαξαν όχι μόνο το χάρτη της Ευρώπης, αλλά και των εκτεταμένων αποικιών ανοίγοντας το δρόμο για την κατάρρευση της αποικιοκρατίας.
Αν έρχεται σήμερα στην επικαιρότητα είναι γιατί διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο όπου οι λαοί, παρά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, παρά το πέρασμα της Κίνας στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και την ανάπτυξη της αντεπίθεσης του «κλασσικού» ιμπεριαλισμού μ' επικεφαλής τις ΕΠΑ για την ρε­βάνς (π.χ. Γιάλτα), παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες αναπτύσσεται η πάλη των λαών και προχωράει η υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος. Μια νέα εποχή ξανοίγεται μπροστά στο κομμουνιστικό κίνημα κι αυτή η εποχή αναμφισβήτητα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολη, περίπλοκη και θυελλώδης. Σ' αυτόν τον αγώνα η εποχή του Στάλιν, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και τα διδάγματα που βγαίνουν μέσα από την θετική και την αρνητική πείρα, ένας ασφαλής οδηγός για τον θρίαμβο της επανάστασης και του κομμουνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου