Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Κοσμολογικές θεωρίες και επιστημονικά επιτεύγματα για να ντυθεί το κουφάρι του συστήματος

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φυλ. 813, στις 25/11/2017


Δεν είναι λίγοι αυτοί που θαμπώνονται από τα λεγόμενα επιτεύγματα της σύγχρονης αστικής επιστήμης και από τις κοσμολογικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα. Ήδη από το 2016 ξεκίνησε ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων και ειδήσεων πάνω στην ανακάλυψη των λεγόμενων «βαρυτικών κυμάτων». Αργότερα μάθαμε πως σε αυτή την ανακάλυψη εστίασε και το Νόμπελ Φυσικής για το 2017, που απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες, ανάμεσα τους και στον Αμερικάνο αστροφυσικό Κιπ Θορν. Ο συγκεκριμένος φυσικός μάλιστα ήταν αυτός που εκθειάστηκε για τη συμβολή του στην κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Interstellar» το 2014. Η συνεργασία του με τη χολιγουντιανή παραγωγή του απέδωσε διπλό κέρδος, αφού μάλιστα την ίδια χρονιά προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου του «Η επιστήμη του Interstellar». Όπως μας ενημέρωνε στο βιβλίο του, «προσπάθησε να αποκαλύψει τη φυσική της ταινίας επιστημονικής φαντασίας», σχετικά με «σκουληκότρυπες- τούνελ στον χωρόχρονο, μαύρες τρύπες, ταξίδια στο χωρόχρονο» κ.λπ.


Ίσως ο αναγνώστης να έχει ήδη μπερδευτεί σχετικά με τη διαχωριστική γραμμή αυτού που αποκαλείται «επιστήμη» και αυτού που αποκαλείται «επιστημονική φαντασία». Λογικό, και εμείς μαζί του! Παρ’ όλα αυτά, ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να σκύψουμε πάνω από τις ακατανόητες εξισώσεις και να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου ορθότητας αυτών των θεωριών, που έμπρακτα δίνουν κέρδη σε χολιγουντιανούς παραγωγούς ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Σκοπός μας είναι να ψηλαφίσουμε τα αστικά ιδεολογήματα που αυτές οι θεωρίες κουβαλάνε από τη γέννησή τους.
Καμιά επιστημονική θεωρία δεν είναι απαλλαγμένη από την ταξική σφραγίδα της άρχουσας τάξης. Δεν είναι προϊόν τύχης ή μιας ιδέας που προήλθε από παρθενογένεση στο μυαλό μιας μεγαλοφυΐας. Έχουν υλική βάση στις ανάγκες του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό και προσαρμόζονται στην πράξη στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλες οι υπηρεσίες του διαστήματος, τα παρατηρητήρια και οι μεγάλες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή πειραμάτων όπως το CERN ή το LIGO (που είναι και «της μόδας» τώρα με την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων), αποτελούν επικάλυμμα της πολεμικής τεχνολογίας των ιμπεριαλιστικών χωρών. Η κούρσα κατασκευής και εξοπλισμού τέτοιων εγκαταστάσεων συμβαδίζει με την κούρσα εκσυγχρονισμού της πολεμικής μηχανής για το αιματοκύλισμα των λαών, στα πλαίσια του ανελέητου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών.
Στη βάση των παραπάνω, η σύγχρονη Φυσική και κοσμολογία φέρει την ταξική σφραγίδα της και στο επίπεδο της κοσμοαντίληψης που προσπαθεί να εδραιώσει, και της προσπάθειας αναπαραγωγής της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας. Με επιστημονικό κύρος εδραιώνονται οι κούφιες ιδεαλιστικές αντιλήψεις της αστικής τάξης, αντιλήψεις «θεολογικής φύσεως». Σε κάθε ιστορική περίοδο οι κυρίαρχες ιδέες και αντιλήψεις, που φυσικά εκφράζονται και στο πεδίο των επιστημών, είναι οι αντιλήψεις της άρχουσας τάξης. Η άρχουσα τάξη τις προβάλλει μάλιστα ως αιώνιες αλήθειες, γιατί θέλει να κυριαρχεί αιωνίως και για αυτό προσπαθεί να θεμελιώσει το απαραβίαστο των νόμων της με το κύρος «των επιστημονικών αληθειών». Στην ιστορική περίοδο που διανύουμε, της ήττας του κομμουνιστικού-εργατικού κινήματος, οι κυρίαρχες αντιλήψεις πλέκουν το ιδεολόγημα της αιώνιας καταδυνάστευσης αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Για να αποφευχθεί το σενάριο του ορίζοντα εξουσίας των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου και της προσπάθειας οικοδόμησης ενός άλλου συστήματος, όπως έγινε 100 χρόνια πριν.
Κατά καιρούς βλέπουμε απανωτές ανακοινώσεις της ΝΑSA για πιθανότητα εξεύρεσης πλανητών δυνητικά κατοικήσιμων όπως η Γη, την ίδια στιγμή που ο γνωστός αστροφυσικός «Stephen Hawking» αλλά και μια ευρύτερη ομάδα επιστημόνων προβλέπουν «το τέλος της ανθρωπότητας και του πλανήτη και την ανάγκη μετοίκησης σε άλλον πλανήτη». Αυτή υπήρξε και η έμπνευση του «Ιnterstellar», που στηρίχθηκε μάλιστα στη συμβολή του νομπελίστα φυσικού Κιπ Θορν και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Στα πλαίσια του σεναρίου, που από ότι φαίνεται προβάλλεται ως «φυσική εξέλιξη» από τη σύγχρονη επιστήμη, ο πλανήτης οδηγείται στην αυτοκαταστροφή, αδυνατεί να φιλοξενήσει τον άνθρωπο και έτσι οι πρωταγωνιστές πρέπει να στήσουν χωροχρονικά ταξίδια για να μετοικήσει η ανθρωπότητα σε άλλον πλανήτη.
Ποια είναι η φιλοσοφία που εδράζεται σε όλες αυτές τις αντιλήψεις περί «μη αναστρέψιμης καταστροφικής πορείας αυτού του πλανήτη και ανάγκης μετοίκησης σε άλλο πλανήτη», από τις οποίες εμπνέονται αυτές οι θεωρίες; Η αλήθεια είναι πως βιώνουμε έντονα την ιμπεριαλιστική θηριωδία, τους πολέμους και την καταστρεπτική μανία του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος, που καταστρέφει χώρες, σπέρνει τη φτώχεια και την πείνα, αφαιμάζει λαούς, μολύνει με χημικά και πυρηνικά το νερό, τη γη και τον αέρα. Αυτές όμως οι αντιλήψεις έχουν ως σκοπό να μας πείσουν πως αυτή η κατάσταση θα είναι αναγκαστικά δεδομένη και αιώνια, ώστε το περιβάλλον και ο πλανήτης να οδηγούνται, κατά την άποψή τους, μαθηματικά στην καταστροφή.

Όλες αυτές οι θεωρίες αποτελούν έναν φανταχτερό επιστημονικοφανή μανδύα για να κρυφτεί η πραγματική φύση αυτού του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που σαπίζει. Για να μπορέσουν να χωνευτούν τα πιο σάπια αστικά ιδεολογήματα, περί «αναγκαστικά αιώνιας παντοδυναμίας του», που κατά την άποψη τους είναι η «μοίρα» του βασανισμένου λαού και της εργατιάς είναι να την ανέχεται αιώνια. Φυσικά, οι μαθηματικοί τους υπολογισμοί που προβλέπουν την καταστροφή, βγάζουν ηθελημένα από τη θεώρηση τους μια αποφασιστική δύναμη, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει αυτή την καταστροφική επέλαση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος. Είναι η δύναμη της κίνησης των καταπιεσμένων μαζών, των οποίων η έφοδος μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να ωθήσει την εξέλιξη προς τα μπρος.

1 σχόλιο:

  1. Το ότι αυτές οι αντιλήψεις θεωρούν αναπόφευκτη την καταστροφή του πλανήτη από τον άνθρωπο,είναι ξεκάθαρο.Το ότι βλέπουν σαν μοναδική αλλά και εφικτή λύση την απόδραση του ανθρώπου από τον πλανήτη,δλδ το ζωτικό του περιβάλλον,που ο ίδιος θα έχει καταστρέψει,είναι επίσης ξεκάθαρο.Για μένα αυτό δείχνει απελπισία και αχρειώτητα μαζί.Με τη θεολογία όμως δε βλέπω να έχει σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή