Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣ



Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 (ΕΔΙΑ) δημοσίευσε το 2005 επτά απόρρητες εκθέσεις του Γενικού Στρατιωτικού Διοικητή Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τον Χίτλερ το 1944. Έχουν τίτλο «Απόρρητο δελτίο πληροφοριών για την κατάσταση του εχθρού» και αναφέρονται στην Ελλάδα. Με κάθε λεπτομέρεια περιγράφεται η κατάσταση, τι κάνει το ΕΑΜ, ο εξοπλισμός του, διάφορα γεγονότα όπως στα Καλάβρυτα κλπ.
Ο εχθρός για τους Γερμανούς είναι ο ΕΛΑΣ και σε αυτόν αφιερώνεται το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών-εκθέσεων.
 
Δε λείπουν οι αναφορές στον ΕΔΕΣ και τους λεγόμενους εθνικιστικούς κύκλους. Ένα μικρό δείγμα χωρίς σχολιασμούς. Ο σχολιασμός δικός σας.
Από την αναφορά 29 Φλεβάρη 1944
«…Οι καλούμενοι εθνικιστικοί κύκλοι εξακολουθούν, όπως και προηγούμενα, να είναι αγγλόφιλοι. Το γεγονός όμως ότι η απόβαση των συμμάχων χρονίζει, τους σπρώχνει να διακρίνουν ότι προς το παρόν ο φυσικός τους σύμμαχος εναντίον του κομμουνισμού, είναι ο γερμανικός στρατός.
Απ’ αυτό και με συνέπεια των πολυάριθμων σε βάρος τους τρομοκρατικών πράξεων, κατέχονται απ’ την επιθυμία να συνεργαστούν με τους Γερμανούς για την εγκαθίδρυση ομαλών συνθηκών. Η δύναμη του ΕΔΕΣ δεν αρκεί όμως για να αντιμετωπίσει μ’ επιτυχία τη μεγάλη κομμουνιστική οργάνωση και στην αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει ν’ αποδοθούν οι επανειλημμένες προσπάθειες της ηγεσίας του να προσεγγίσει, με σκοπό τη συνεργασία, τις γερμανικές στρατιωτικές αρχές κατοχής….»
Από την αναφορά 31 Μάρτη 1944
«…Η ίδρυση των ταγμάτων ασφαλείας (τσολιάδων), η συγκρότηση ελληνικών εθελοντικών τμημάτων, Μονάδων Στρατιωτικής αυτοάμυνας και η συνεργασία του ΕΔΕΣ Αθηνών με τις γερμανικές υπηρεσίες αποδείχνουν πως προς το παρόν κατέστη εδώ συνείδηση, ότι μοναδικός παράγοντας κατά του κομμουνιστικού κινδύνου είναι ο γερμανικός στρατός…
Η φήμη που κυκλοφόρησε εδώ πλατιά και επανειλημμένα, για επικείμενη γερμανοβρεταννική ένωση, εναντίον του απειλητικού ρωσικού κινδύνου, αντιπροσωπεύει την κύρια ελπίδα κι ευχή πολλών ελληνικών εθνικιστικών κύκλων, οι οποίοι σε μια τέτοια εξέλιξη διαβλέπουν ιδεώδη λύση του ελληνικού προβλήματος…
…η αγγλική πολιτική δεν παραμένει καθόλου αδιάφορη μπροστά στον κίνδυνο μπολσεβοποίησης της Ελλάδας…»
Από την αναφορά 1 Μάη 1944
«…Η εξέλιξη των επιχειρήσεων στο ανατολικό μέτωπο ενέτεινε τις φήμες για επικείμενη αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα και οδήγησε την κυβέρνηση Ράλλη σε προσέγγιση με την ηγεσία του ΕΔΕΣ στην Αθήνα…»
Από την αναφορά 25 Μάη 1944
«…Στη Δυτική Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ είναι παρατεταγμένες κι έτοιμες για μάχη εναντίον των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στο μέτωπο του Αράχθου, ενώ εξακολουθούν να τηρούν ουδέτερη στάση έναντι των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων…
Ο Ζέρβας ακολουθεί μια διπλή πολιτική: ουδετερότητα έναντι του γερμανικού στρατού κι απόλυτα φιλική συνεργασία με τους Άγγλους από την άλλη.
…ίσως να αναγκαστεί να κάνει ανοιχτό πόλεμο κατά των Γερμανών, κάτω απ’ την πίεση των Εγγλέζων, αν γίνει συμμαχική απόβαση…»
Από την αναφορά 25 Ιούνη 1944
«…Στη δυτική Ελλάδα ο Ζέρβας συνεχίζει σταθερά να κρατάει ουδέτερη στάση απέναντι στους Γερμανούς…
Η συμμαχική στρατιωτική αποστολή διαθέτει ήδη κοντά στον Ζέρβα περίπου 150 Άγγλους και 30 Αμερικανούς αξιωματικούς και οπλίτες. Τελευταία ο αριθμός αυξήθηκε…»
Αναφορά 22 Ιουλίου 1944
«…Τη νύχτα της 5 προς 6 Ιουλίου ισχυρές δυνάμεις του ΕΔΕΣ… εκτελώντας αγγλική διαταγή, κατάλαβαν αιφνιδιαστικά γερμανικά καταφύγια… Θα πρέπει να περιμένουμε για να εξακριβωθεί κατά πόσο ο Ζέρβας, βασιζόμενος στη γερμανική υποστήριξη, είναι σε θέση να χειραφετηθεί από τους συμμάχους…»
Αναφορά 28 Αυγούστου 1944
«…Οι σύμμαχοι πέτυχαν να πείσουν τον Ζέρβα να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση του έναντι των Γερμανών. …είναι τώρα πια ευθυγραμμισμένος με την πολιτική της εξόριστης κυβέρνησης του Παπανδρέου. Η Αγγλία, μετά από αυτό, διαθέτει τώρα στον ελληνικό χώρο μια φιλική μερίδα ακόμα που συνέχεια αυξάνει σε όγκο…
Στην Κρήτη, οι εθνικιστές της οργάνωσης ΕΟΚ… μετά από μια προσωρινή ουδέτερη στάση και αφού αμφιταλαντεύτηκαν για ποια κατεύθυνση θα πολεμήσουν: εναντίον του κομμουνισμού ή εναντίον της κατέχουσας δυνάμεως, αποφάσισαν το δεύτερο παρασυρθέντες σ’ αυτό από πράκτορες των Άγγλων…»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου