Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Γιουροβίζιον 2016. Ένα (όχι τυχαίο) τραγούδι για τους ναζί Τατάρους

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία φυλ. 779, στις 28-5-2016

Στα 1979 απαγορεύτηκε από τους τότε υπεύθυνους του ευρωπαϊκού «θεσμού» η συμμετοχή τραγουδιών με πολιτικό περιεχόμενο. Αφορμή στάθηκε το τραγούδι της Μαρίζας Κωχ στη Γιουροβίζιον του 1976 που κατήγγειλε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Όλως παραδόξως, φέτος, οι υπεύθυνοι της συνήθως αδιάφορης, πλην όμως αρκετά πανηγυρτζήδικης και υπερβολικά κιτς Γιουροβίζιον, όχι μόνο επέτρεψαν ένα πολιτικό τραγούδι αλλά το ανέδειξαν και στην πρώτη θέση. Κι όλα αυτά τη ώρα που απαγόρευσαν να κυματίσουν παλαιστινιακές σημαίες στην διοργάνωση, κατατάσσοντάς τις στην απαγορευμένη λίστα όπως και αυτή του Ισλαμικού Κράτους!
Το μοιρολόι «1944» -έτσι ήταν ο τίτλος του τραγουδιού- της Ουκρανής Τζαμάλα αναφέρεται στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στα γεγονότα της Κριμαίας, όταν ο Στάλιν αποφάσισε την απέλαση περίπου 160.000 Τατάρων στην περιοχή του Ουζμπεκιστάν. «Όταν φτάνουν ξένοι, μπαίνουν στα σπίτια σας, σας σκοτώνουν όλους και λένε, δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι. Πού είναι η καρδιά σας;» αναφέρει σε κάποιο σημείο το τραγούδι, αφήνοντας υπονοούμενα περί …γενοκτονίας!!



Μια μικρή ιστορική αναφορά
Οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλων περιοχών είναι φύλα συγγενικά των Τούρκων και Μογγόλων, είναι μουσουλμάνοι και ιστορικά στράφηκαν συχνά ενάντια στη Ρωσία, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα είτε των Μογγόλων είτε της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στα 1440 ίδρυσαν το Χανάτο της Κριμαίας. Στα 1783 η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και πολλοί από αυτούς εκδιώχθηκαν σε περιοχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τα πραγματικά γεγονότα
Όταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκε η γερμανική εισβολή στην Ουκρανία και την Κριμαία και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της οργάνωσε ομάδες ένοπλης αντίστασης, οι Τάταροι (πληθυσμός που ζούσε στην Κριμαία) κατά μεγάλο μέρος παραδόθηκαν στους ναζί και εντάχθηκαν στις γραμμές της Βέρμαχτ με την ονομασία SS-Waffengruppe Krim. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και οι τοπικές μονάδες αυτοάμυνας των Τατάρων (Selbstschütze). Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία του κριμαϊκού λαού αντιστάθηκε στους ναζί και τους συνεργάτες τους. Είναι γνωστή η ηρωική άμυνα του λαού της Σεβαστούπολης και της Οδησσού. Άλλωστε το τίμημα που πλήρωσε ο λαός της περιοχής ήταν βαρύ. Σχεδόν το 10% των κατοίκων σφαγιάστηκε από τις δυνάμεις κατοχής.
Οι Τάταροι αλλά και όσοι Ουκρανοί συνεργάστηκαν με τους γερμανούς ναζί διακρίθηκαν για τη βαναυσότητά τους απέναντι στον λαό της περιοχής που αντιστεκόταν. Είναι γνωστή η συμμετοχή τους στη σφαγή του Μπάμπι Γιάρ το 1941, όπου 100.000 εβραίοι, τσιγγάνοι και αντιστασιακοί εκτελέστηκαν μέσα σε λίγες μέρες στο περίφημο φαράγγι βόρεια του Κιέβου. Συμμετείχαν ακόμα και στη σφαγή 15.000 ορθόδοξων σλάβων στο Κράσνι. Τέλος χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από τους Γερμανούς και σε άλλες χώρες ενάντια σε παρτιζάνικα τμήματα όπως στη Σερβία και τη Γαλλία.
Μετά τη νίκη στο Στάλινγκραντ και την αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού, ακόμα και μετά την υποχώρηση των Γερμανών ναζί από την Κριμαία, ομάδες των Τατάρων εξακολουθούσαν να αντιμάχονται ένοπλα τον Κόκκινο Στρατό. Μάλιστα τον Μάη του 1944 ο Κόκκινος Στρατός βρήκε σημαντικές ποσότητες βαρέως οπλισμού που ανήκαν σ’ αυτούς.
Τότε η σοβιετική ηγεσία αποφάσισε την μετακίνηση όλου του πληθυσμού των Τατάρων στο Ουζμπεκιστάν. Ο λόγος ήταν διπλός. Από τη μια επεδίωκε να διασφαλίσει ότι δε θα βρίσκονταν άλλοι μέσα από τον Τατάρικο πληθυσμό για να συνεχίσουν την ένοπλη αντιπαράθεση (ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει και η περιοχή είχε μεγάλη γεωστρατηγική σημασία). Από την άλλη ήθελε να αποσοβήσει τυχόν αντίποινα του υπόλοιπου λαού της Ουκρανίας απέναντι στους Τατάρους. Ήταν σίγουρο ότι η καταπίεση που έζησε ο ουκρανικός λαός στην κατοχική περίοδο θα δημιουργούσε αντεκδικήσεις ακόμα και σε πληθυσμό Τατάρων που ήταν αθώοι.
Έτσι με απόφαση του Στάλιν (11 Μάη 1944) μετακινήθηκαν μαζικά αλλά οργανωμένα στο Ουζμπεκιστάν. Η μετακίνηση έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μέτοικοι να είναι ασφαλείς. Η περιουσία τους κατασχέθηκε. Στο νέο τόπο διαμονής τούς δόθηκε περιουσία αντίστοιχη με αυτήν που είχε κατασχεθεί.
Αξίζει να δούμε μερικά σημεία από την απόφαση για να αντιληφθούμε πόσο στέκουν τα περί «γενοκτονίας»:
«Απόφαση 5859 της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας, 11 Μαΐου 1944, Κρεμλίνο Μόσχα
Για τους Τατάρους της Κριμαίας…
Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που παρατέθηκαν παραπάνω, η Κρατική Επιτροπή Άμυνας αποφασίζει πως:
Όλοι οι Τάταροι πρέπει να φύγουν από την περιοχή της Κριμαίας και να μετεγκατασταθούν μόνιμα ως ειδικοί μέτοικοι στις περιοχές της Ουζμπεκικής ΣΣΔ…
α) Θα επιτραπεί στους ειδικούς μέτοικους να πάρουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, οικιακά αντικείμενα, πιάτα και άλλα σκεύη και μέχρι 500 κιλά τροφή για κάθε οικογένεια…
δ) Σε κάθε τρένο ειδικών μετοίκων, το Λαϊκό Επιτροπάτο Δημόσιας Υγείας … να μεταθέσει … ένα γιατρό και δύο νοσοκόμες, καθώς επίσης και την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων, και να καλύψει τις ανάγκες για ιατρική φροντίδα και πρώτες βοήθειες στους ειδικούς μετοίκους κατά την μετάβασή τους.
Μέχρι την 1η Ιουνίου αυτού του έτους … να φέρουν εις πέρας τα εξής σε σχέση με την υποδοχή και εγκατάσταση των ειδικών μετοίκων:
α) Να υποδεχθούν και να εγκαταστήσουν στην ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν 140 με 160 χιλιάδες ειδικούς μετοίκους, Τατάρους...
Η εγκατάσταση των ειδικών μετοίκων θα πραγματοποιηθεί σε κοινότητες κρατικών αγροκτημάτων, υπάρχουσες αγροτικές κολεκτίβες, αγροκτήματα σχετιζόμενα με βιομηχανίες, σε εργατικές κοινότητες, με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση στη γεωργία και τη βιομηχανία…
ε) Να χορηγήσουν κομμάτια καλλιεργήσιμης γης στους νεοαφιχθέντες ειδικούς μετοίκους και να τους βοηθήσουν να χτίσουν σπίτια προμηθεύοντάς τους με οικοδομικά υλικά…
Επταετή δάνεια μέχρι και 5.000 ρούβλια ανά οικογένεια για την οικοδόμηση και εξοπλισμό οικιών, θα αποδοθούν από την Αγροτική Τράπεζα…
Το αλεύρι, τα δημητριακά, και τα λαχανικά θα μοιραστούν δωρεάν στους ειδικούς μετοίκους κατά την περίοδο Ιούνη-Αυγούστου, ως αποπληρωμή της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού αποθέματος που παραλήφθηκαν από τις περιοχές που εγκατέλειψαν…»
Ολόκληρη η απόφαση βρίσκεται στον ιστοσελίδα (Στο Κόκκινο) http://www.stokokkino.gr/article/1000000000032519/O-Stalin-oi-Tataroi-tis-Krimaias-kai-i-Eurovision
Από το γενικό πνεύμα της απόφασης γίνεται φανερό πως όχι μόνο δεν πρόκειται περί γενοκτονίας, αλλά πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετακίνηση και μετεγκατάσταση του πληθυσμού των Τατάρων της Κριμαίας να γίνει ομαλά. Φυσικά το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο. Μια τέτοια μαζική μετακίνηση πληθυσμού μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν αναπόφευκτο να συνοδευτεί από σοβαρά προβλήματα, λάθη, παραλείψεις και αδικίες. Αλλά από αυτό μέχρι τη… γενοκτονία υπάρχει τεράστια απόσταση!

Τα συμπεράσματα
Καθόλου τυχαία δεν είναι η συγκυρία μέσα στην οποία αναδεικνύεται ένα τέτοιο τραγούδι στην Γιουροβίζιον. Σε πρόσφατο δημοψήφισμα το 95% του πληθυσμού της Κριμαίας, κόντρα στην νεοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αποφάσισε την προσχώρησή του στη Ρωσία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πέρσι αναγνώρισε την απέλαση των Τατάρων ως γενοκτονία και, έχοντας πάντα τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και ΕΕ, δέχεται τώρα ακόμα ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Για να θυμηθούμε και τα πιο πρόσφατα γεγονότα, οι νεοναζί της ουκρανικής κυβέρνηση είναι αυτοί που στην Οδησσό έκαψαν ζωντανούς δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους τους. Είναι αυτοί που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να παρουσιάσουν τους συνεργάτες των γερμανών ναζί ως πατριώτες και ήρωες.
Τα αντικομμουνιστικά μνημόνια που ψηφίστηκαν στα όργανα της ΕΕ βρίσκουν ένα ακόμα πεδίο εφαρμογής. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν εξισώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό -κατά την προσφιλή τους τακτική- αλλά κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Χωρίς προσχήματα, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, δικαιώνουν τον φασισμό και αναδεικνύουν τους συνεργάτες των ναζί ως θύματα των κομμουνιστών!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου