Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Με ποια Τουρκία είμαστε εχθροί; Η νεολαία στον αγώνα για να σταματήσουμε τον όλεθρο του πολέμου!

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Έναυσμα» το 1996


"Ο πόλεμος άρχισε στα προϊστορικά χρόνια με την εγκαθίδρυση της ιδιοκτησίας των μέσων που παράγουν τα υλικά αγαθά και θα τελειώσει όταν θα εγκαθιδρυθεί σ' όλη τη γη η κοινοκτημοσύνη των μέσων παραγωγής. Έτσι θα κλείσει ο πύρινος κύκλος της εκμετάλλευσης, της αρπαγής, της αιματοχυσίας, του ολέθρου και της βαρβαρότητας και θα βασιλέψει ειρήνη απάνω στη γη, ειρήνη και λεφτεριά και δικαιοσύνη. Οι παλιοί Αργοναύτες ξεκίνησαν για ν' αρπάξουνε το Χρυσόμαλλο Δέρας! Από τότε όλοι οι λαοί μάχονται και σφάζονται γι' αυτό. Εκείνοι που θα κατορθώσουνε να εξαφανίσουνε το "Χρυσόμαλλο Δέρας" από τη γη, θα είναι οι Αργοναύτες που θα σώσουνε την ανθρωπότητα από τον πόλεμο. Ποιοι θα είναι αυτοί;"
(Δ. ΓΛΗΝΟΣ - ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ 27/10/38)

Σκόπευε -λέει- την Παρασκευή εκείνης της δύσκολης εβδομάδας, που η οσμή του πολέμου αγκάλιασε το φουρτουνιασμένο Αιγαίο, να δει το "Αντεργκράουντ" του Εμίρ Κουστουρίτσα σε κάποια αθηναϊκή κινηματογραφική αίθουσα. Ο ένας από τους δύο αντιπλοιάρχους του -ιταλικής παραγωγής- ελικοπτέρου πως ανασύρθηκε από τα βαθιά νερά του πελάγους, δεν πρόλαβε!


Μετά θάνατον του απονεμήθηκε ο "Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής" όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις. Παράσημα... συντάξεις κι ένα τιμητικό άγημα που πυροβολεί... στον αέρα... τη στιγμή της καθόδου!
Δεκαπέντε μέρες μετά, βράδυ πάλι, στα τούρκικα παράλια, στον κόλπο του Ακσάζ, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων αυτή την φορά, ένα -ίδιου τύπου- τουρκικό ελικόπτερο έσπειρε και άλλες μαύρες σκιές στα σκοτεινά νερά του Αιγαίου. Το φιλμ του Κουστουρίτσα δε γνωρίζουμε αν "πέρασε" από το ψαλίδι της τούρκικης λογοκρισίας. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, ούτε οι Τούρκοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν πρόλαβαν να το δουν. Είναι σίγουρο όμως ότι και αυτοί εξασφάλισαν κάποιο τιμητικό παράσημο και άφθονα κροκοδείλια δάκρυα από τους "απέναντι" πολεμοκάπηλους.
Η ισορροπία στο βυθό του αρχιπελάγους επανήλθε περίπου πάλι στα ίδια! Ίσως γι' αυτό και οι ελληνικές εφημερίδες με δυσκολία έκρυψαν την ικανοποίηση τους από την ανθρώπινη απώλεια του τούρκικου ελικοπτέρου! (πολύ περισσότερο που οι επιβαίνοντες -κατά διαβολική σύμπτωση- ήταν αυτοί που πανηγύρισαν μετά την κατάληψη της βραχονησίδας Ίμια).
Η βαριά ανάσα της απειλούμενης αλληλοσφαγής πλησίασε πολύ κοντά, στις αρχές αυτού του δίσεκτου χρόνου, για τους δύο γειτονικούς λαούς. "Στο τέλος αυτού του αιώνα, φοβάμαι πιο πολύ από τότε στην αρχή του, στο Αϊδίνι!", δήλωσε με πίκρα η Δίδω Σωτηρίου. "Ματωμένα Χώματα" τότε! Ματωμένα νερά τώρα; Η "τρικυμία" γύρω από τη βραχονησίδα Ίμια, εγκαινίασε μια νέα δύσκολη κι επικίνδυνη περίοδο και η ειρήνη, πλέον, απειλείται ανά πάσα στιγμή. Η κόλαση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας προσπαθεί να δραπετεύσει από το φιλμ του Κουστουρίτοα και να ταξιδέψει στο Αιγαίο.
Γράφτηκαν αμέτρητες σελίδες εφημερίδων και περιοδικών για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Ώρες ολόκληρες τα κανάλια της τηλεόρασης μας βομβάρδιζαν με εικόνες πολέμου και κραυγές μίσους. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να συσκοτίσουν τα πραγματικά δεδομένα, ν' αποπροσανατολίσουν την αγωνία των ανθρώπων, να τους στρατολογήσουν βίαια κάτω από τις ψεύτικες σημαίες του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλείας. Ο πόλεμος απαιτεί αμέτρητες ανθρώπινες θυσίες. Και οι ανθρώπινες θυσίες προϋποθέτουν την τύφλωση των υποψηφίων θυμάτων, την αδρανοποίησή τους και την στοίχισή τους στις ευθείες γραμμές της απλούστευσης, της καθυστέρησης και της τυφλής πειθαρχίας. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσουν για τη νεολαία. Γιατί η νεολαία αποτελεί σε κάθε πόλεμο το κυρίως αναλώσιμο υλικό των πολεμικών μηχανών. Τον κύριο στόχο των κανονιών! Οι νέοι θα επανδρώσουν τα τάγματα των μελλοθανάτων, οι νέοι πρέπει να δεχθούν χωρίς αντίρρηση να φυλακιστούν στα γκρίζα κτίρια των στρατώνων της αυξανόμενης θητείας, οι νέοι πρέπει να δώσουν νεύρο και ορμή στο γερασμένο και σάπιο όραμα του σοβινισμού και του εθνικισμού. Οι νέοι πρέπει να δεχθούν σιωπηλά το μέλλον της ανεργίας και της φτώχειας που θα δημιουργήσουν οι νέες πολεμικές δαπάνες που ετοιμάζουν οι στρατηγοί και οι πολιτικοί.
Κι όμως! Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στα ανοιχτά της Καλύμνου και ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκαν είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να καταλάβει ο καθένας τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις ιαχές του πολέμου, τη μυστική διπλωματία και τα σύνδρομα της "εθνικής ταπείνωσης" ή της "εθνικής νίκης".
Στην Άγκυρα και την Αθήνα βρίσκονται δυο κυβερνήσεις που ασκούν μια ανοιχτά εχθρική πολιτική απέναντι στους λαούς και τη νεολαία των δυο γειτονικών χωρών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των ολιγαρχιών τους, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των αρπακτικών των χρηματιστηρίων, των πολυεθνικών επιχειρήσεων, Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η εκμετάλλευση με ευρωπαϊκό προφίλ ή με την ανατολίτικη αγριάδα είναι παντού το άλλο πρόσωπο της επίσημης πολιτικής. Και στην Άγκυρα και στην Αθήνα οι δυο κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους -κομψούς ή άκομψους- για να δηλώσουν την υποταγή τους στις εντολές των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών ή για να παραδώσουν αλυσοδεμένους τους λαούς τους και τον πλούτο των χωρών τους στις αρπακτικές διαθέσεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Σε κάθε πολεμική αγορά αεροπλάνων και μηχανών από τις αμερικάνικες ή ευρωπαϊκές εταιρείες πάντα υπάρχει και η ίδια σχεδόν "απάντηση" από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Οι έμποροι του πολέμου έχουν μόνιμη πελατεία τις δυο χώρες που κάνουν το μόχθο και τον πλούτο της δουλειάς των λαών τους, αεροπλάνα, κανόνια, φρεγάτες πυραύλους και σφαίρες. Κι όλ' αυτά για την τοπική ηγεμονία στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου ή για την εισβολή στα ερειπωμένα Βαλκάνια, για να κάνουν μπίζνες οι σταυροφόροι του κέρδους και γεωπολιτικά παιχνίδια οι ιμπεριαλιστές.
Αποτελεί, άλλωστε, πρόκληση και είναι φοβερά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που κινδυνεύουν οι δύο στρατοί να συγκρουστούν στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή μονάδες του ελληνικού και τουρκικού στρατού συνεχίζουν να συμμετέχουν στο "συμμαχικό" στρατό κατοχής της Βόσνιας, στο όνομα των ιδιαίτερων επιδιώξεων αλλά και των εντολών των Αμερικάνων.
Είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά η τουρκική αστική τάξη, η στρατοκρατία και οι κυβερνήσεις της, απειλούν ν' ανατρέψουν μια -έτσι κι αλλιώς- επικίνδυνη ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και ζητούν επανακαθορισμό των θαλάσσιων συνόρων του Αιγαίου.
Και είναι αλήθεια ότι αλλαγή των σημερινών συνόρων, όπου γης, σημαίνει πόλεμο, ανθρωποθυσίες και καταστροφή! Φυσικά αυτό δεν εξαγνίζει την ελληνική πλευρά! Η οποία συνεχίζει να κρύβει κι αυτή μέσα της επιθετικές τάσεις προς πιο αδύναμους γείτονες των βορείων συνόρων, αλλά -καθαρά για λόγους συσχετισμού δύναμης- βρίσκεται σ' αυτή τη φάση σε αμυντική και φιλειρηνική θέση.
Πέρα απ' αυτό όμως. Ποιος ενίσχυσε και ενισχύει -χρόνια τώρα- την Τουρκία, οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά. Μήπως δεν είναι οι Αμερικάνοι και οι Δ. Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που ωθούν τα γεράκια του πολέμου που βρίσκονται στην Άγκυρα ν' ανοίξουν τα φτερά τους; Αυτοί δεν υπέθαλψαν το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα του 1980, αυτοί δεν ήταν που στήριξαν τη βάρβαρη και δολοφονική πολιτική των Τούρκων στρατηγών ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της γειτονικής χώρας; Αυτοί δεν ήταν οι εμπνευστές της μεταμόρφωσης της ανοιχτής δικτατορίας του Εβρέν στην καλυμμένη χούντα των πολιτικών, που δύσκολα κρύβουν πίσω από τις αδύναμες πλάτες τους τα στρατιωτικά πηλήκια των Τούρκων στρατιωτικών; Αυτοί δεν είναι που και τώρα εξοπλίζουν τους κυνηγούς κεφαλών που δρούνε ανενόχλητοι στο ματωμένο Κουρδιστάν, Ή -τέλος- αυτοί δεν είναι που συνεχίζουν να δίνουν υπερσύγχρονα όπλα στην Τουρκία για να γίνει ο απειλητικός χωροφύλακας των λαών της Μ. Ανατολής και της πλούσιας σε πετρέλαια Καυκάσιας;
Οι Αμερικάνοι σχεδιαστές των τοπικών πολέμων και οι Ευρωπαϊκές καγκελαρίες της αδίστακτης μυστικής διπλωματίας είναι ο πρώτος και κύριος στόχος, οι πραγματικοί εμπρηστές του απειλούμενου ελληνοτουρκικού πολέμου. Ναι! Αυτοί, τους οποίους ευχαρίστησε ο αξιολύπητος πρωθυπουργός της Ελλάδας και αυτοί στους οποίους τρέχουν αγεληδόν οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας, οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι διάφοροι επιφανείς εκπρόσωποι του "έθνους" της υποτέλειας και της καρπαζιάς για να ζητήσουν την ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας!!!
Μόνο τυφλοί και ψεύτες κατ’ επάγγελμα μπορούν να πιστεύουν ότι η παρουσία και η ανενόχλητη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δράση των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών γίνεται για την υπεράσπιση της ειρήνης! Αυτοί που έφεραν τον πόλεμο στα Βαλκάνια και διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, αυτοί που υποκινούν τοπικούς πολέμους και συρράξεις είναι οι πραγματικοί εχθροί της ειρήνης και της συμβίωσης των λαών!
Υψώθηκαν και πάλι οι κραυγές του εθνικισμού και του μίσους κι απ' τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Πρωταγωνιστές -αυτή τη φορά- τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες των καρχαριών της αρπαχτής και των ξεπουλημένων δημοσιογράφων. Βγήκαν από τους "υπονόμους" οι διάφοροι φασίστες πολεμοκάπηλοι, που ονειρεύονται να κάνουν νέες εκστρατείες για να πάρουν την... Πόλη και την Αγια-Σοφιά!
Τα ίδια και στην Τουρκία! Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη γειτονική χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων, οι εργαζόμενοι του καθημερινού μόχθου, η νεολαία του ανύπαρκτου μέλλοντος οι καταπιεσμένοι, οι ξεριζωμένοι Κούρδοι, οι φτωχοί Αλεβίτες, η προοδευτική διανόηση, είναι υπέρ της ειρήνης και της φιλίας με τον ελληνικό λαό.
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Τουρκία υπάρχουν δύο "χώρες". Υπάρχουν δύο "έθνη". Απ’ τη μια, οι στρατοκράτες, η μειοψηφία του απέραντου πλούτου, οι υπερασπιστές του φασισμού και της τρομοκρατίας, οι πλούσιοι αγάδες της Ανατολίας, οι εγκάθετοι του ιμπεριαλισμού και απ' την άλλη, η θάλασσα της λαϊκής πλειοψηφίας. Που αγωνίζεται και μάχεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες ενάντια στο καθεστώς της Άγκυρας.
Η Τουρκία των χιλιάδων δολοφονημένων αγωνιστών, των δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων, των βασανιστηρίων, των διώξεων και των εκτελέσεων. Η Τουρκία των απέραντων τενεκεδομαχαλάδων της εξαθλίωσης, στα περίχωρα της Πόλης, της Σμύρνης και της Άγκυρας.
Η Τουρκία των πρόσφατων μεγάλων εργατικών αγώνων, των φοιτητικών διαδηλώσεων, η Τουρκία του Αζιζ Νεσίν, του Γιασάρ Κεμάλ και του Γκιλμάζ Γκιουνέι, η Τουρκία των πολιτικών προσφύγων που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Έβρου και των θαλάσσιων περασμάτων της Σάμου και του Καστελόριζου, η ξεριζωμένη Τουρκία των μεταναστών και των φλεγόμενων ξενώνων της Γερμανίας που αναβιώνει το τέταρτο Ράιχ, θα 'ναι για τον ελληνικό λαό, τη νεολαία της Ελλάδας, τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας, μια παντοτινή σύμμαχη χώρα! Θα 'ναι τα παντοτινά "καρντάσια" της άλλης όχθης της θάλασσας του Αιγαίου. Και παντοτινοί εχθροί μας θα 'ναι οι σημερινοί εχθροί του τούρκικου λαού! Οι κυβερνήσεις της Άγκυρας, οι στρατηγοί και οι εκμεταλλευτές των τούρκων εργαζομένων!
Είμαστε εχθροί της Τουρκίας του "Εξπρές του Μεσονυκτίου", των "Γκρίζων Λύκων", των εθνικιστών, όπως είμαστε εχθροί με τους εγχώριους εθνικιστές και πολεμοκάπηλους.
Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες μ' επικεφαλής τις δύο αστικές τάξεις τους, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για τους δύο φίλους λαούς, θα φέρει τη δυστυχία, το θάνατο και την απόγνωση, θα βυθίσει την οικονομία των δύο χωρών στη φτώχεια και θα υποθηκεύσει το μέλλον των δύο λαών για δεκάδες χρόνια, θα είναι μια νίκη μόνο για τις μεγάλες δυνάμεις και τους εμπόρους των όπλων
Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, η νεολαία και οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να υψώσουν τις σημαίες του αντιπολεμικού αγώνα! Της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό! Τις σημαίες της ειρηνικής συμβίωσης, του σεβασμού των συνόρων, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης.
Για να μη χρειαστεί κανένας Έλληνας ή Τούρκος χαρισματικός σκηνοθέτης να περιγράφει σε μερικά χρόνια τα ερείπια και την καταστροφή με την κινηματογραφική κάμερα του!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου