Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Στρατής Δούκας: «Ιστορία ενός αιχμαλώτου»

 


Ένα αξιόλογο βιβλίο που αν και πρωτοεκδόθηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν, αξίζει να διαβαστεί.

Η «ιστορία ενός αιχμαλώτου» αναφέρεται στις περιπέτειες ενός έλληνα στρατιώτη του Νικόλα Κοζάκογλου ο οποίος δεν κατάφερε να διαφύγει και αιχμαλωτίστηκε μετά τη λήξη του Μικρασιατικού Πολέμου το 1922. Μεταφέρθηκε στα βάθη της Τουρκίας, βασανίστηκε αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Από τη στιγμή εκείνη ξεκινά γι’ αυτόν μια περιπέτεια στην προσπάθειά του να φτάσει στα μικρασιατικά παράλια και να περάσει στην Ελλάδα. Αναγκάζεται να υποδυθεί τον Τούρκο και να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιβιώσει και να καταφέρει τελικά να περάσει απέναντι. 

 

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1929 και από τότε επανεκδόθηκε πολλές φορές.  Το πνεύμα της αφήγησης -αν και εμπεριέχει πολλά στοιχεία από την εξέλιξη των σχέσεων των Ελλήνων και των Τούρκων μετά τον μικρασιατικό πόλεμο και το εθνικιστικό μίσος που κυριάρχησε- μπορεί να χαρακτηριστεί σαφώς αντιπολεμικό. Σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στην πρώτη και δεύτερη έκδοσή του η αφιέρωση γράφει «Αφιερώνεται στα κοινά μαρτύρια του ελληνικού και τουρκικού λαού» ενώ στις επόμενες  διευρύνεται και αναφέρεται ότι «Αφιερώνεται στα κοινά μαρτύρια των λαών» πιθανώς λόγω της μεσολάβησης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Επίσης διαβάζοντας κανείς το βιβλίο, εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ένας Έλληνας στη Μικρά Ασία καταφέρνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να υποδυθεί τον Τούρκο, κάτι που αναδεικνύει τα πολλά κοινά στον τρόπο ζωής των διαφόρων εθνοτήτων στην περιοχή πριν τον Μικρασιατικό Πόλεμο.

Το ύφος του βιβλίου είναι απλό και άμεσο. Κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας γραμμές αφού αισθάνεται ότι ζει τις περιπέτειες του ήρωα.

Ο Στρατής Δούκας είναι Μικρασιάτης. Πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Μικρασιατικό όπου και τραυματίστηκε. Επίσης πολέμησε και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941 και μετά οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Στην περίοδο της δικτατορίας υπέστη διώξεις για τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Κατεβάστε και διαβάστε το βιβλίο εδώ

Σ.Σ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου