Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΚΑΙ Η ΜΠΟΧΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φυλ. 886, στις 23/1/2021


Ο βιασμός δεν ξεχνιέται ποτέ. Είναι ένα τραγικό γεγονός που αφήνει βαθιές πληγές σε όποια ηλικία κι αν συμβεί. Χιλιάδες παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά αλλά ελάχιστα εκμυστηρεύονται το μυστικό που σημαδεύει για πάντα τη ζωή τους. Νεαρά κορίτσια αλλά και αγόρια, αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει, βιάζονται. Όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες, το γυναικείο φύλο είναι αναμφίβολα ο συνήθης αποδέχτης κάθε είδους βίας.

 

Ο βιασμός της Μπεκατώρου συνέβη πριν χρόνια αλλά η καταγγελία έγινε τώρα. Έτσι γίνεται σχεδόν πάντα. Χρειάζεται καιρός για να επουλωθούν οι πληγές, πολύ κουράγιο για να μιλήσει το θύμα και προσπάθεια για να ξεπεραστεί το αίσθημα ενοχής. Μια ενοχή που είναι αποτέλεσμα της σάπιας ιδεολογίας που ντύνει με πολλά πρέπει την υποταγή που ζητά στη ζοφερή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των γυναικών, των παιδιών, των φτωχών και αδύναμων ανθρώπων.

Βρέθηκαν πάλι καθάρματα να ρωτήσουν γιατί το θυμήθηκε τώρα, υπονοώντας ότι υπερβάλει και καταλογίζοντας σκοπιμότητα και συνυπευθυνότητα. Στις μέρες μας, κυκλοφορεί με άνεση κάθε είδους φασισμός, σκοταδισμός και ρατσισμός για να δικαιολογήσει κάθε αθλιότητα. Ακούμε πια καθημερινά πως η γυναίκα προκαλεί τη βία, τον βιασμό της αλλά και τη δολοφονία της. Τα σάπια ιδεολογήματα και το πισωγύρισμα σε αντιλήψεις του μεσαίωνα συνοδεύουν την πολιτική που μας γυρνάει από άποψη δικαιωμάτων στον μεσαίωνα. Όσο σκληραίνουν οι καιροί, όποιος είναι λίγο πιο κάτω κατακρημνίζεται στα τάρταρα. Η καταπίεση και η εκμετάλλευση της γυναίκας βαθαίνει κι αυτό για να δικαιολογηθεί ψάχνει τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Μπεκατώρου και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις και καταδίκασε την πράξη. Ο υπουργός αθλητισμού συζήτησε τις καταγγελίες με την ολυμπιονίκη δια ζώσης. Παρέμβηκε εισαγγελέας στον εισαγγελέα που ερευνά το βάθος των καταγγελιών για να του τονίσει αυτονόητα πράγματα: να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, να υπάρχει ευαισθησία σε ανήλικους μάρτυρες και… πάνω απ’ όλα, σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου. Όταν δείχνουν το «ενδιαφέρον τους» για ένα θέμα όλοι αυτοί οι υψηλά ιστάμενοι, σημαίνει πως θέλουν να το φέρουν στα μέτρα τους.

Οι αποκαλύψεις της Μπεκατώρου χτύπησαν ζωντανή αρτηρία της ηγεσίας του αθλητισμού και πετάγεται η βρωμιά σαν πίδακας. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ο εν λόγω κύριος και μεγαλοπαράγοντας του αθλητισμού, πρόσωπο υπεράνω υποψίας, οικογενειάρχης πάνω απ’ όλα! Μεγάλα τα συμφέροντα, πολλά τα λεφτά, άφθονα τα δημόσια πρόσωπα που εμπλέκονται, πλούσια η διαπλοκή. Η υπόθεση πρέπει να τελειώνει γιατί τα στόματα μπορεί να ανοίξουν και μετά δε ελέγχονται οι αποκαλύψεις. Κοτζάμ Καθολική Εκκλησία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις πληροφορίες κι αποκαλύφθηκε ένα δίκτυο παιδεραστίας μικρών αγοριών από ιερείς, που απλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο αθλητισμός δεν είναι το μοναδικό κύκλωμα που βρωμάει και ζέχνει. Πίσω απ’ την αίγλη και τη λάμψη της αστικής τέχνης και της επιστήμης, της μόδας και της τηλεόρασης εξελίσσεται ένα αλισβερίσι διαρκείας ποτισμένο με σεξ, βία και ουσίες. Δεν υπάρχει κάθαρση. Ακόμα κι αν ξεριζωθεί ένα κύκλωμα, γεννιέται ένα άλλο. Τα παιχνίδια εξουσίας που λαμβάνουν χώρα παντού, φανερά ή συγκαλυμμένα, περιλαμβάνουν συχνά πυκνά τη σεξουαλική εκμετάλλευση των αδυνάτων. Είναι η λεγόμενη πληρωμή σε είδος. Επιπλέον, όταν την επιχείρηση κάθαρσης την παίρνουν εργολαβία κομμάτια του συστήματος, τα πράγματα περιπλέκονται, σκληραίνουν και κάποιες φορές ξεφεύγουν απ’ το θέμα.

Τα στόματα, βέβαια, πρέπει να ανοίγουν, να φανερώνονται τα προβλήματα και να κατονομάζονται οι θύτες, όχι μόνο για να τους τιμωρήσει κάποιο δικαστήριο, όχι μόνο να ανακουφίζονται τα θύματα και για να μην υπάρχουν νέα. Αλλά γιατί ο λαός πρέπει να γνωρίζει, να διδάσκεται και να βγάζει συμπεράσματα, να στηρίζει και να παλεύει να αλλάξουνε τα πράγματα.

Στον καπιταλισμό, η ιδέα του δικαιώματος της ιδιοκτησία δεν εξαντλείται στα άψυχα αλλά επεκτείνεται πάνω στους ανθρώπους και απλώνεται σε όλες τις σφαίρες της ζωής, περιλαμβανομένου και του σεξουαλικού τομέα. Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ενός άλλου πλάσματος και η αποδοχή της ανισότητας των δύο φύλων και των ανθρώπων γενικά, διαποτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και γεννούν την αστική ηθική που δικαιολογεί την πορνεία ως συμπλήρωμα του αστικού γάμου και συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι αστοί έχουν στη διάθεσή τους τις γυναίκες και τις κόρες των προλετάριων γιατί… μπορούν. Ο αστός διεκδικεί πάντα το δικαίωμα της πρώτης νύχτας που κατείχε κάποτε ο φεουδάρχης πάνω στους δουλοπάροικούς του. Αυτή η αστική ηθική μολύνει όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό, για κάθε είδους σεξουαλικό έγκλημα, υπεύθυνο είναι το σάπιο ταξικό σύστημα εκμετάλλευσης.

Η ευθύνη του συστήματος φαίνεται με νούμερα. Η κρίση του και η άγρια εκμετάλλευση που τη συνοδεύει επιδεινώνουν τη θέση της γυναίκας και αυξάνουν τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Αυξάνεται, επίσης, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των παιδιών. Κάποιοι δηλώνοντας την αγανάκτησή τους για τα συμβάντα, αθωώνουν τον καπιταλισμό. Οι ορολογίες «πατριαρχία» και «κουλτούρα βιασμού» αποδέχονται ως αιτία της γυναικείας καταπίεσης τη φυλετική καταπίεση του αντρικού φύλου στο γυναικείο, κάνουν το αποτέλεσμα αιτία, βαράνε το εποικοδόμημα και αθωώνουν τη βάση.

Το άδικο δεν ισοπεδώνεται αν το βομβαρδίσουμε με καλοπροαίρετες προθέσεις. Η ανισότητα και η εκμετάλλευση των γυναικών δεν θα γίνει συντροφικότητα με επίκληση της αγάπης. Το γυναικείο ζήτημα είναι άρρηκτα δεμένο με την εργατική πάλη που φέρνει οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές.

Εκατό χρόνια πριν, έγραψε η Αλεξάνδρα Κολοντάι: «Ανάμεσα στα πολλαπλά καθήκοντα που έχει επωμιστεί η εργατική τάξη στην προσπάθ

ειά της για την οικοδόμηση του μέλλοντος, βρίσκεται, χωρίς αμφιβολία, και το χρέος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέες, υγιέστερες και πιο ευτυχισμένες φυλετικές σχέσεις».

Οι μάχες του σήμερα εμπνέονται από τις επιτυχίες του χθες και δίνουν προοπτική στο αύριο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου