Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή: Παταγώδης αποτυχία. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία «φωτίζουν» την υποκρισία και τις εγκληματικές πολιτικές των ιμπεριαλιστών


Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία φ. 861, στις 11/1/2020
 Τεράστια είναι η απογοήτευση περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά τα πενιχρά αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που ολοκληρώθηκε στις 14-15 Δεκ. 2019 στη Μαδρίτη (COP25)». Έτσι περιγράφουν οι περισσότεροι ανταποκριτές τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, που εμφανίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν η τελευταία ελπίδα για τον πλανήτη!!


Δεν ήμασταν, βέβαια, ποτέ από αυτούς που είχαν έστω και την παραμικρή αμφιβολία για το τι θα φέρει μια τέτοια κίνηση. Πρόκειται για κάκιστο εμπόριο ελπίδας, που προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και τίποτε παραπάνω!! Άλλωστε, όπως θα διαβάσετε και πιο κάτω, δεν είμαστε οι μόνοι με τέτοιες ακραίες απόψεις...
«Οι δυο εβδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων αλλά και η διήμερη παράταση που δόθηκε δεν ήταν αρκετή για να γίνουν ουσιαστικά βήματα προόδου στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συμφωνώντας να «υπενθυμίσουν» απλώς σε 200 περίπου χώρες τη δέσμευση τους να επανεξετάσουν το 2020 και, εφόσον έχουν δυνατότητα, να αναλάβουν πιο «τολμηρές» δράσεις προστασίας του κλίματος, οι συμμετέχοντες κατέληξαν προφανώς στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Διότι την ίδια ώρα ανεβλήθη για την επόμενη χρονιά και τη Διάσκεψη της Γλασκώβης η κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Στην τελική διακήρυξη δεν αποτυπώθηκαν, επίσης, οι απεγνωσμένες εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και πολλών συμμετεχουσών χωρών για πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»!!
Από το 1992, οι κλιματικές αλλαγές (φαινόμενο του θερμοκηπίου, Ελ Νίνιο, εκτεταμένες πλημμύρες και ξηρασίες, έντονα καιρικά φαινόμενα,...) αποτέλεσαν αντικείμενο ενασχόλησης των περισσότερων ιμπεριαλιστικών χωρών. Αυτές, μέσω διεθνών φόρουμ ή και οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, έπαιρναν πρωτοβουλίες για την «ανάδειξη της αναγκαιότητας» να ληφθούν μέτρα. Φυσικά, τα περισσότερα από τα αποφασισμένα έμεναν στα χαρτιά, καθώς η κάθε χώρα δεν ήθελε έλεγχο και περιορισμό στη χρήση των ενεργειακών πόρων πάρα τα υποκριτικά λεγόμενα «από του άμβωνος»! Όλοι θέλαν όμως να στριμώξουν τους ανταγωνιστές!
-Το 1988 γεννήθηκε η Διακυβερνητική Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στα πλαίσια του ΟΗΕ.
-Φτάνουμε τον Μάιο του 1992 στη Σύνοδο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γνωστή και ως «Σύνοδος Κορυφής για τη Γη».
-Ακολουθεί η Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) τον Μάρτιο του 1994 και
-το πρωτόκολλο του Κιότο, το 1997. Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία, παρόλο που δεν έχει ουσιαστικούς περιορισμούς!!
-Το 2015 ακολουθεί η συμφωνία του Παρισιού, με 184 χώρες να συμφωνούν να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης των εκπομπών ρύπων CO2.
-Τον Σεπτέμβρη του 2018, 200 χώρες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, υιοθέτησαν «κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού». Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποχωρήσει!
Χαρακτηριστικό των σκοπιμοτήτων που επικρατούν μεταξύ των ιμπεριαλιστών, είναι η άγρια κόντρα μεταξύ Μακρόν και Μπολσονάρο για τη φωτιά που κατάκαιγε για μήνες τον Αμαζόνιο. Αυτή είχε να κάνει με τις εξαγωγές ζωοτροφών, που ενδιαφέρουν τη Γαλλία. Η Βραζιλία ψάχνει νέες εκτάσεις για καλλιέργειες, που θα παραχωρηθούν σε τσιφλικάδες για παραγωγή ζωοτροφών, για αυτό και προχώρησαν σε ελεγχόμενες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο...
Την ίδια περίοδο με τις φωτιές στον Αμαζόνιο, στην Αφρική υπήρξαν τεράστιες πυρκαγιές, που κατακαύσανε απέραντες εκτάσεις ζούγκλας και σαβάνας και που φυσικά δεν έγιναν καν θέμα στα δελτία των δυτικών ΜΜΕ. Μόνο σε ένα 48ωρο τον περασμένο Αύγουστο, 6.902 φωτιές καταγράφηκαν στην Αγκόλα και 3.395 στο Κονγκό έναντι 2.127 στη Βραζιλία!


Είναι, επίσης, αρκετά αποκαλυπτικό και εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει τελευταία, με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Είκοσι πέντε (25) άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί, όπως και πάνω από 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας. Εκατομμύρια είναι και τα νεκρά ζώα.
Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται και δεν υπάρχει καμιά κινητοποίηση των ευαίσθητων κρατών της πολιτισμένης δύσης! Φυσικά, κανείς δεν καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρρισον (κυνικός αρνητής της κλιματικής αλλαγής) για την εγκληματική πολιτική που εφάρμοσε υποτιμώντας τον κίνδυνο. Μείωσε τις δαπάνες για την εθελοντική πυρόσβεση, δεν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν κινητοποίησε τις ομοσπονδιακές δυνάμεις πυρόσβεσης και πήγε διακοπές στη Χαβάη!!
Πόσο, λοιπόν, υποκριτική είναι όλη αυτή η συζήτηση και τα διεθνή φόρα, όταν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές για να παχαίνουν τους ισολογισμούς των πολυεθνικών τους, κατακαίνε τον πλανήτη ή στην καλύτερη περίπτωση αδρανούν σε μέτρα πρόληψης και προστασίας των δασών; Για να μην μετρήσουμε τις καταστροφές των πολέμων και τις δοκιμές των πυρηνικών...
Όλοι αυτοί, όμως, οι ηγέτες και τα τσιράκια τους, γνωρίζουν ότι μια μέρα τους περιμένει η κοινωνική χλεύη, η κατακραυγή κι οι προπηλακισμοί που αντιμετώπισε ο Μόρρισον, όταν τόλμησε να επισκεφτεί πληγείσες από την φωτιά περιοχές!!
ΥΓ. Αξίζει να το δείτε εδώ, γιατί τα επίσημα ΜΜΕ αποκλείεται να το παίξουν!! https://www.lifo.gr/now/world/265186/
Χ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου