Η ονομασία του ιστολογίου είναι ο τίτλος του βιβλίου του Βασίλη Σαμαρά "1917-1953, Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει"

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Μια ιστορία από τα παλιά (1927)

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία φ. 531, στις 10/9/2005 με αφορμή την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης και άλλων περιοχών των ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» στα τέλη Αυγούστου του 2005


Η αντίδραση του Μπους μετά την καταστροφή της Λουιζιάνα ήταν να πάει να παίξει γκολφ. Δεν είναι ανέκδοτο αλλά η κυνική πραγματικότητα. Αυτός είναι ο συναισθηματικός κόσμος της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της. Αυτός ήταν πάντα, έτσι κι αλλιώς.

Αν και προσπαθούν να σβήσουν τα σημάδια της ιστορίας οι προοδευτικοί δεν ξεχνάνε, αφού τα διδάγματα της ιστορίας είναι πάντα χρήσιμα για το μέλλον των καταπιεσμένων.

Το 1927, όταν ο ποταμός Μισσισσιππής κάλυψε τη Νέα Ορλεάνη, ο τότε πρόεδρος Κάλβιν Κούλιντζ φωτογραφήθηκε με το σημειωματάριο που είχε όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Δεν έκανε τίποτα βέβαια αλλά πήγε για γκολφ με το μεγαλοβιομήχανο των σιδηροδρόμων.

 

Ο τοπικός υποψήφιος κυβερνήτης των Δημοκρατικών, Χιού Λονγκ, ένας νεαρός πολιτικός επηρεασμένος από το κίνημα της εποχής, κατέβηκε στις μάζες, δήλωσε ότι οι ιμπεριαλιστές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους και είναι στο χέρι των ίδιων των εργατών -μαύρων, Εβραίων και μεταναστών- να χτίσουν το μέλλον τους. Προς έκπληξη όλων, τον επόμενο χρόνο εκλέχθηκε κυβερνήτης. Επέβαλε φορολογία στις βιομηχανίες της Λουϊζιάνα για να επιδιορθώσει τις ζημιές, να δώσει δωρεάν βιβλία στα παιδιά των εργατών και να φτιάξει δωρεάν νοσηλευτικό σύστημα. Οι βιομηχανίες πετρελαίου αρνήθηκαν να πληρώσουν το νέο φόρο, οπότε διέταξε την εθνοφρουρά να περικυκλώσει τις εγκαταστάσεις της Standard Oil.

Τον αποκάλεσαν «δημαγωγό» και «δικτάτορα». Το 1929 ο Χιού Λονγκ δολοφονήθηκε. Αυτά συνέβαιναν στη «μεγαλύτερη δημοκρατία» λίγο πριν το Μεγάλο Κραχ. Η μνήμη του Χιού Λονγκ έχει χαραχτεί στο τραγούδι “Louisiana 1927” των Good Old Boys.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου